5 najczęstszych przyczyn grzybicy układu pokarmowego

Opublikowano: 2016-10-18
Najczęstsze przyczyny grzybicy układu pokarmowego - poznaj 5 głównych.
Dowiedz się, jakie są najczęstsze przyczyny grzybicy układu pokarmowego i czy nie znajdujesz się w grupie ryzyka zachorowania na tę chorobę.

Drobnoustrojami atakującymi przewód pokarmowy mogą być: wirusy, bakterie, pasożyty i grzyby. Zazwyczaj trudno przeoczyć infekcję przewodu pokarmowego, gdyż często przebiega ona pod postacią uciążliwych bólów brzucha, biegunek, nudności i wymiotów, czy gorączki i wyraźnego osłabienia. Niekiedy jednak, zwłaszcza przy infekcjach grzybiczych, objawy choroby nie są tak wyraźne. Może się zdarzyć, że to, co odczuwa pacjent, to jedynie senność, trudności z koncentracją i uczucie przemęczenia. W takich sytuacjach aż trudno uwierzyć, że przyczyną tego stanu może być infekcja grzybicza przewodu pokarmowego. Jeśli natomiast dodatkowo pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia, czy biegunka, wysunięcie podejrzenia tej choroby może być nieco łatwiejsze. Na szczęście podstawowa diagnostyka tego schorzenia nie jest uciążliwa i polega na wykonaniu badań krwi i stolca.

1. Przewlekłe leczenie antybiotykami
Jedną z głównych przyczyn rozrostu w przewodzie pokarmowym grzybów chorobotwórczych, głównie z gatunku Candida, jest przewlekłe leczenie antybiotykami. Mechanizm rozwoju grzybicy jest tutaj bardzo prosty i wiąże się z zaburzeniem mikroflory przewodu pokarmowego. Trzeba sobie uświadomić, że liczba bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym człowieka liczona jest w bilionach i są to bakterie nieszkodliwe, a wręcz niezbędne do zachowania stanu zdrowia. Modulują one odpowiednio układ odpornościowy człowieka oraz konkurują z drobnoustrojami chorobotwórczymi o miejsce i pożywienie w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu uniemożliwiają rozwój patogenów. Kiedy zażywamy antybiotyki, niszczone są zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i te będące florą fizjologiczną, przez co otwiera się przestrzeń do rozwoju innych organizmów, w tym przypadku grzybów. Dlatego tak ważne jest, aby podczas antybiotykoterapii stosować również probiotyki, zawierające wyselekcjonowane szczepy bakterii, a niekiedy też drożdży, które odbudują zniszczoną florę jelitową.

2. Przyczyna jatrogenna
Inną przyczyną rozwoju grzybicy układu pokarmowego jest tzw. przyczyna jatrogenna, a więc spowodowana leczeniem. Niektóre leki, jak na przykład glikokortykosteroidy, modulują układ odpornościowy człowieka tak, że walka z drobnoustrojami jest utrudniona, co sprzyja rozrostowi grzybów w przewodzie pokarmowym. Także leki należące do tzw. cytostatyków, czyli stosowane w leczeniu nowotworów, bardzo często wywołują, jako skutek uboczny, zniszczenie komórek odpornościowych organizmu. W takich sytuacjach może dochodzić to rozwoju grzybicy. Jeszcze innymi lekami, które mogą sprzyjać rozwojowi grzybów w przewodzie pokarmowym są leki hamujące wydzielanie żołądkowe, w tym przede wszystkim inhibitory pompy protonowej, które są dość powszechnie stosowane. Podwyższają one pH soku żołądkowego, przez co niwelują barierę obronną, jaką on stanowi.

3. Niewyrównana cukrzyca
Przewlekle wysokie stężenie glukozy we krwi jest znanym czynnikiem sprzyjającym występowaniu infekcji, także grzybiczych. Po pierwsze, hiperglikemia również moduluje układ odpornościowy, a po drugie glukoza stanowi dobrą pożywkę, zarówno dla rozwoju bakterii, jak i grzybów. Obok grzybicy przewodu pokarmowego zwykle współwystępuje także infekcja układu moczowego i/lub narządów płciowych.

4. Zaburzenia odporności
Żeby uzmysłowić sobie, jak ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, warto zauważyć, że grzybicze zakażenia przewodu pokarmowego występują aż u 75-90% chorych na AIDS. Nie tylko jednak w tej chorobie, ale w przypadku każdych zaburzeń odporności, wrodzonych i nabytych, jesteśmy bardzo narażeni na wystąpienie grzybicy. Trzeba pamiętać, że nabyte zaburzenia immunologiczne mogą wystąpić także z powodu niedożywienia, czy różnych zaburzeń metabolicznych.

5. Nieprawidłowa dieta
Dobrze jest pamiętać, że ryzyko rozwoju grzybicy ukałdu pokarmowego można zmniejszyć, stosując zdrową dietę. Rozwojowi grzybów w przewodzie pokarmowym sprzyja bowiem dieta bogato węglowodanowa, szczególnie zawierająca duże ilości cukrów prostych. Także niedobory witamin, szczególnie A, B1 oraz B2, jak również niedobory żelaza, stanowią czynnik ryzyka tej choroby. Często u osób nadużywających alkoholu pojawiają się takie właśnie niedobory, a co za tym idzie, może dojść do rozwoju grzybicy. Warto również zadbać o dietę utrzymującą naszą masę ciała w zakresie prawidłowych wartości, gdyż grzybica przewodu pokarmowego częściej dotyka ludzi otyłych.

Świadomość objawów i stanów, w których częściej dochodzi do rozwoju grzybicy układu pokarmowego, powinna pomóc rozpoznawać i skutecznie leczyć to schorzenie. Jeśli podejrzewamy u siebie tę chorobę, warto przeprowadzić badania diagnostyczne w jej kierunku, a może w prosty sposób uda nam się pozbyć uciążliwych objawów.

Fot. medistore.com.pl
IAutor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15