Nowoczesnym symbolem Batumi jest 8-metrowa ruchoma instalacja. Postaci kobiety i mężczyzny, Ali i Nuno, nieustannie przybliżają się do siebie, przenikają się i oddalają. Opowiadają historię tragicznej miłości dwóch kochanków – muzułmanina i gruzińskiej katolickiej księżniczki. Na 18-kilometrowym bulwarze w Batumi jest więcej artystycznych instalacji. Dzięki nim można tu poczuć powiew nowoczesnego designu.
W Parkach Narodowych Mtirala czy Machakhela rosną gaje bukowe i kasztanowce. Żyją tu miedzy innymi niedźwiedzie i rysie. Do pieszych wędrówek zachęca dobra baza noclegowa i oznakowane szlaki biegnące wąwozami, wzdłuż rzek, jezior i wodospadów. To świetne tereny na trekking, kolarstwo górskie i obserwację zwierząt.
Najbardziej znanym gruzińskim daniem jest chaczapuri, które w Adżarii ma kształt łódki z serem i jajkiem w środku. Warto też spróbować roladek z bakłażanów z pastą orzechową – patridżiani, czy pierożków chinkali. Na deser zjemy baklawę, czueczelę – czyli sznury orzechów zatopione w winogronowym syropie, czy kolorowe placki tilapii z owocowych soków suszonych na słońcu.
Adżaria należy do regionów Gruzji o najstarszych tradycjach winiarskich, a tutejsze wina uważane są za jedne z lepszych na świecie. Wciąż są wytwarzane bez użycia siarczanów w specjalnym glinianym naczyniu zwanym krevi. Koniecznie trzeba przywieźć kilka butelek ze sobą.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com