Adżaria: gościnny region Gruzji

Opublikowano: 2017-06-05
Podróż do Adżarii w Gruzji.
Adżaria to gościnny region Gruzji ze słoneczną stolicą w Batumi.

Nowoczesnym symbolem Batumi jest 8-metrowa ruchoma instalacja. Postaci kobiety i mężczyzny, Ali i Nuno, nieustannie przybliżają się do siebie, przenikają się i oddalają. Opowiadają historię tragicznej miłości dwóch kochanków – muzułmanina i gruzińskiej katolickiej księżniczki.  Na 18-kilometrowym bulwarze w Batumi jest więcej artystycznych instalacji. Dzięki nim można tu poczuć powiew nowoczesnego designu.

W Parkach Narodowych Mtirala czy Machakhela rosną gaje bukowe i kasztanowce. Żyją tu miedzy innymi niedźwiedzie i rysie. Do pieszych wędrówek zachęca dobra baza noclegowa i oznakowane szlaki biegnące wąwozami, wzdłuż rzek, jezior i wodospadów. To świetne tereny na trekking, kolarstwo górskie i obserwację zwierząt.

Najbardziej znanym gruzińskim daniem jest chaczapuri, które w Adżarii ma kształt łódki z serem i jajkiem w środku. Warto też spróbować roladek z bakłażanów z pastą orzechową – patridżiani, czy pierożków chinkali. Na deser zjemy baklawę, czueczelę – czyli sznury orzechów zatopione w winogronowym syropie, czy kolorowe placki tilapii z owocowych soków suszonych na słońcu.

Adżaria należy do regionów Gruzji o najstarszych tradycjach winiarskich, a tutejsze wina uważane są za jedne z lepszych na świecie. Wciąż są wytwarzane bez użycia siarczanów w specjalnym glinianym naczyniu zwanym krevi. Koniecznie trzeba przywieźć kilka butelek ze sobą.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15