W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Agrest - źródło zdrowia i urody

Opublikowano: 2012-07-28
Będziesz zdrowa i piękna jedząc agrest.
Agrest zawdzięcza swoją nazwę prawdopodobnie Arabom. Jego owoce rosną na krzakach pokrytych kolcami, a ich kolor zazwyczaj jest jasnozielony lub czerwony.

Pomimo kwaskowatego smaku, agrest smakuje wyśmienicie zarówno spożywany prosto z krzaka jak i jako dodatek do deserów. Osoby, którym przeszkadza jego kwaskowaty posmak rozsmakowują się w przetworach i kompotach agrestowych, które są słodkie i orzeźwiające.

Owoce agrestu dojrzewają w lipcu, a najsmaczniejsze są te, które znajdują się w pełnym letnim słońcu. Krzak agrestu osiąga niewielkie rozmiary, raczej nie przekracza wysokości większej niż półtora metra. Owoce, mimo na pozór cierpkiego posmaku, są bogactwem witamin i składników odżywczych, które wspaniale wpływają na nasze zdrowie oraz wygląd. Warto więc korzystać z ich dobroczynnych właściwości póki nie przekwitną.

Agrest posiada działanie prozdrowotne, dzięki któremu jest chętnie wykorzystywany w medycynie ludowej oraz w wielu domach. Suszone owoce działają przeczyszczająco oraz oczyszczają organizm z toksyn. Z kolei świeże owoce świetnie się sprawdzają podczas problemów z uciążliwymi zaparciami. Zawarte w nim pektyny obniżają nadwyżki cholesterolu. Zaletą agrestu jest także jego niska kaloryczność, więc można go jeść bez obaw o przytycie i nadmiar glukozy. Kwas jabłkowy zawarty w nim wzmacnia cały organizm oraz intensywnie go odżywia. Dobrze  więc sięgnąć po niego, gdy czujemy się osłabione i bez życia. 

Agrest nie tylko wspaniale smakuje i jest bardzo zdrowy, ale również wpływa na atrakcyjny wygląd. Polecane jest wykonywanie maseczki z świeżych, posiekanych drobno owoców. Taka mikstura wygładzi i rozświetli cerę, a drobne pestki sprawdzą się jako łagodny peeling. Dzięki zawartości witamin C i A, spożywanie agrestu wspaniale oddziałuje na skórę od wewnątrz. Witamina C w naturalnej postaci jest doskonałym przeciwutleniaczem, który opóźnia proces starzenia się komórek. Z kolei witamina A poprawi koloryt cery i zadba o jej gładkość. Także działanie układu pokarmowego może zostać poprawione dzięki regularnemu jedzeniu agrestu i zawartych w nim kwasów. Natomiast minerały, takie jak żelazo, fosfor, magnez i wapń , wspomogą układ kostny i mięśniowy.

Agrest to jeden z wielu letnich owoców, które posiadają niemal cudowne właściwości. Warto korzystać z jego walorów smakowych, prozdrowotnych i upiększających.

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl

Fot. sxc.hu



Polecane
Facebook
 
COUNT:31