Alternatywa dla białego cukru

Opublikowano: 2017-02-17
Biały cukier - znajdź dla niego alternatywy.
Nadmiar słodkości uzależnia i szkodzi zdrowiu. Jednak odzwyczajenie się od cukru nie jest łatwą sprawą.

Jeśli jednak zrobisz sobie detoks od cukru, szybko zauważysz pozytywne efekty wpływające nie tylko na swoje zdrowie, ale także na ciało. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kawy czy herbaty bez słodkiego smaku, zamiast białego cukru wypróbuj jego alternatywy.

Co stosować zamiast białego cukru:

  • Cukier trzcinowy – to także zwykła sacharoza. Od białego cukru różni się tym, że wytwarza się ją z trzciny cukrowej, a nie z buraków cukrowych. Jednak na początku detoksu warto zacząć nim słodzić.
  • Miód – jest mieszaniną węglowodanów prostych (glukozy i fruktozy) oraz wody. Zawiera witaminy (komplet B, dużo C, a także A i K), enzymy, kwasy organiczne i mikroelementy, między innymi potas, magnez, wapń, fluor i żelazo. Jednak właściwości te zachowują się tylko, jeśli go nie podgrzewamy.
  • Stewia – jest to ekstrakt wydobywany z południowoamerykańskiej rośliny, który jest 200 razy słodszy od zwykłego cukru, jednak mimo tego pozostaje niskokaloryczny.
  • Fruktoza – to naturalny cukier owocowy. Zalecany jest dla cukrzyków, ponieważ nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi.
  • Ksylitol – cukier brązowy, który ma o 40 procent mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny niż ten buraczany.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15