W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Amarantus – co to takiego?

Opublikowano: 2017-10-24
Czym jest amarantus.
Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata – znana jest od najmniej 5 tysięcy lat. Była to podstawowa forma żywieniowa ludów prekolumbijskich.

Roślina ta miała szczególne znaczenie wśród ludów Majów, Inków i Azteków, gdyż uważali ją za roślinę świętą.

Na długo przed najazdem Kolumba ludy Ameryki Środkowej uprawiali tę roślinę na szeroką skalę. Aztekowie wykorzystywali potrawy przyrządzone z amarantusa w wielu swoich obrzędach. Ze zmielonych nasion produkowali tortille oraz napoje, zaś młode liście i pędy wykorzystywali jako warzywo, które niekiedy służyły im jako przyprawa. W czasie spokoju do amarantusowych wypieków dodawano miód, zaś w trakcie wojen dolewano krew jeńców, bo wierzono, że dodaje ona odwagi. Dlatego też w okresie podbojów kolonialnych hiszpańscy zakonnicy uważali je za diabelskie zielsko. Było dla nich symbolem pogaństwa, dlatego rozkazali całkowicie je zniszczyć. Co ciekawe, długo po tym wydarzeniu, amarantus został na nowo odkryty i sprowadzony do Europy przez pewnego mnicha. Roślina ta dużą popularnością cieszy się w obu Amerykach, południowo-wschodniej Azji, w Indiach, Nepalu, na Cejlonie, a także w Afryce, przede wszystkim w Nigerii, Mozambiku i Ugandzie.

Szarłat wyniosły (czyli polski odpowiednik amarantusa) nazywany jest zbożem XXI wieku. Jego nasiona zawierają najwięcej składników odżywczych, które przewyższają nawet ziarna pszenicy. W swoim składzie mają więcej żelaza niż szpinak oraz więcej błonnika niż otręby owsiane. Oto kilka powodów, dla których warto sięgnąć po amarantus:

  • nasiona zawierają skwalen – związek hamujący starzenie się komórek, dlatego osoby z miażdżycą, cukrzycą i hiperlipidemią powinny go jeść w dużych ilościach.
  • w swoim składzie nie posiada glutenu, więc mogą go jadać osoby chore na celiakię.
  • jest lekkostrawny – wszystko dzięki skrobi, która jest 5 razy łatwiej strawna od skrobi kukurydzianej (która również uchodzi za łatwo strawną).
  • w swoim składzie zawiera więcej magnezu niż czekolada, dlatego też osoby borykające się ze stresem powinny go jeść w dużych ilościach.
  • zapobiega wrzodom żołądka.
  • ze względu na wysoką zawartość wapnia, żelaza i magnezu poleca się go osobom, które zmagają się z układem kostnym.
  • eliminuje ryzyko występowania chorób serca i układu nerwowego, wszystko za sprawą obecności  jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
COUNT:33