Appelbeignets

Opublikowano: 2017-04-29
Przepis na holenderski przysmak – appelbeignets, czyli słodkie racuszki z jabłkami, pieczone tradycyjnie z okazji Dnia Króla, obchodzonego w Holandii 27 kwietnia.

Początki obchodów Dnia Króla w Holandii sięgają 1885 roku. Zostały ustanowione, aby wzmocnić poczucie jedności narodowej wewnątrz kraju. Szczególną popularność święto zyskało w 1902 roku, kiedy to Holendrzy rozradowali się na wieść o wyzdrowieniu królowej Wilhelminy. Przez lata dzień ten wrósł w tradycję i stał się integralną częścią kultury kraju. Dzień Króla to synonim wspaniałego i niepowtarzalnego klimatu. Nie wiążą się z nim oficjalne, państwowe uroczystości, jednak dla większości Holendrów jest to dzień wolny od pracy. Święto ma charakter wielkiego, pomarańczowego karnawału! Jednak najbardziej charakterystyczną rzeczą w tym dniu jest tzw. wolny jarmark. Tylko wtedy każdy, bez zbędnych zezwoleń i uiszczania podatków może otworzyć swój własny, uliczny sklep. Ogromna liczba osób mieszkających w Holandii sprzedaje w ten sposób swoje niepotrzebne rzeczy, ubrania czy nawet własne wypieki. 

Potrzebne składniki:

80 g cukru drobnego Cukier Królewski
150 g mąki pszennej 
150 ml mleka
1 jajko
4 niezbyt soczyste jabłka
sok z cytryny
cynamon
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

Przygotowanie:
Obrane i pozbawione gniazd jabłka kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Skropione sokiem z cytryny (ale nie ociekające, aby "panierka" z cukru nie spłynęła) obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mleko, na bieżąco mieszając masę. Wbijamy jajko, miksujemy całość. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby racuszki nie opierały się na dnie. Z pomocą widelca maczamy plastry jabłek w masie, zanurzamy w rozgrzanym tłuszczu. Gotowe racuszki wyławiamy dużą łyżką z sitkiem i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z cynamonem. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu.

ip

fot. Cukier Królewski



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15