Aromatyczna Wielkanoc w Polsce i na świecie

Opublikowano: 2018-03-10
Wielkanocne potrawy z całego świata.
Jak się mawia „co kraj, to obyczaj”. Powiedzenie to dotyczy również zwyczajów wielkanocnych i potraw serwowanych w tym wyjątkowym czasie w rozmaitych zakątkach świata.

Do poznania tradycyjnych smaków odległych krajów zaprasza marka Appetita:

  • Potrawy wielkanocne nie jedno mają imię. Podczas gdy Polacy delektują się barszczem z białą kiełbasą i mazurkiem, mieszkańcy Bliskiego Wschodu zajadają się kurczakiem faszerowanym orzechami i ryżem i małymi ciasteczkami ma'amoul z daktylowym lub pistacjowym farszem.
  • W Ameryce Południowej, gdzie Wielkanoc ma podobny wymiar duchowy, co w Polsce, podstawą dań są ryby, owoce morza i lokalne owoce oraz warzywa. Tradycyjnym daniem jest ceviche – posiekana surowa ryba, zalana sokiem z cytrusów, z dodatkiem papryki, cebuli i soli. Jeśli zaś chodzi o desery, na stołach królują karmelizowane owoce oraz kukurydza. W państwach afrykańskich rodziny wspólnie spożywają specjalnie przygotowaną potrawę – ryż z kawałkami kurczaka lub innym mięsem, które ze względu na cenę, przez uboższą ludność jedzone jest tylko podczas wyjątkowych świąt.
  • Wracając do Europy, Hiszpanie nie wyobrażają sobie Świąt bez panierowanych filetów z dorsza podanych z czerwoną papryką, natomiast Włosi stawiają na wytworny obiad, podczas którego podają barani rosół z pierożkami czy świąteczną baranią kiełbasę z rożna i kozie mięso z karczochami.

    Bez względu na to, czy będziemy raczyć się tradycyjnymi, polskimi daniami wielkanocnymi, czy wybierzemy bardziej oryginalne potrawy, warto zadbać o ich aromatyczne wykończenie. Doskonale w tej roli sprawdzą się przyprawy i zioła marki Appetita. Z ich pomocą każde danie będzie smakować i pachnieć wybornie.

ip
fot. Appetita



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:32