Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
• cukier waniliowy - 1 opakowanie
• aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki
• cukier - 1 szklanka
• jajko - 4 sztuki
• mąka pszenna - 0.75 szklanki
• mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
• kakao - 2 łyżki
• biały lukier - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
2. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
3. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
7. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).
ip
fot. Kasia