Babka piaskowa

Opublikowano: 2017-04-14
Przepis na wielkanocną babkę piaskową.

Składniki:

•    Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
•    cukier waniliowy - 1 opakowanie
•    aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki
•    cukier - 1 szklanka
•    jajko - 4 sztuki
•    mąka pszenna - 0.75 szklanki
•    mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki
•    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
•    kakao - 2 łyżki
•    biały lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

1.    Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
2.    Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
3.    Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
4.    Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
5.    Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
6.    Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
7.    Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
8.    Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

ip

fot. Kasia



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15