Wiele osób uznaje go za warzywo spokrewnione z cukinią, choć tak naprawdę jest to owoc i bliżej mu do pomidorów i ziemniaków. Tymczasem na bakłażan przepisy są naprawdę różnorodne i da się z niego wyczarować mnóstwo pysznych dań. Warto po niego sięgać również ze względu na jego właściwości zdrowotne. Ma niewiele kalorii i śladową ilość tłuszczu, więc mogą go jeść osoby na diecie. Poza tym wspiera organizm na wiele różnych sposobów.
Nie tylko pasta z bakłażana
Nawet ci, którzy coś słyszeli na temat oberżyny, kojarzą ją raczej z dodatkiem do dań czy kanapek niż jako danie główne. Tymczasem nie tylko pasta z bakłażana jest sposobem na podanie tego owocu, choć oczywiście i taki przepis warto wypróbować, bo może zagościć na naszych stołach na stałe. Warto jednak zwrócić też uwagę na właściwości tej rośliny. Niesie ze sobą sporo korzyści dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim wspiera detoksykację. Jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia wszelkiego rodzaju, więc jeśli coś może zadziałać oczyszczająco, warto z tego skorzystać. Bakłażan wspiera funkcje układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Jednocześnie ma działanie rozkurczowe, moczopędne i rozluźniające. Antocyjany zawarte w fioletowej skórce oberżyny są silnymi przeciwutleniaczami, a dodatkowo chronią przed alergiami, atakami grzybów i przed powstawaniem wrzodów. Wzmacniają też naczynia krwionośne. Warto wybierać takie na bakłażan przepisy, które nie wymagają poddawania miąższu zbyt wysokim temperaturom. To tam znajdują się witamina A, B i C oraz takie minerały jak potas, żelazo czy wapń i fosfor.
Bakłażan – przepisy
Kawior z bakłażana
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bakłażana połóż na blaszce i włóż do piekarnika na chwilę, żeby ułatwić obranie go ze skórki. Następnie posiekaj bakłażana oraz cebulę. Podsmaż ją na oleju, dodaj posiekany czosnek i bakłażan. Dopraw solą i pieprzem, a całość podduś jeszcze przez kilka minut. Na koniec skrop kawior sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zapiekanka z bakłażanem
Na początek pokrój w plastry ziemniaki i pomidory. Bakłażan także pokrój w podobny sposób, ale na koniec posyp solą. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ułóż naprzemiennie plastry ziemniaków, pomidorów i bakłażana. Całość polej oliwą i posyp ulubionymi ziołami oraz solą i pieprzem. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około pół godziny. Następnie wyjmij, posyp pokrojonym w kostkę serem – najlepiej mozzarella. Wstaw do piekarnika jeszcze na około 10 minut, aż ser się zarumieni. Smak pieczonych warzyw podkreśli świeża rukola.
Fot. Materiały zewnętrzne