Biała herbata - eliksir młodości

Opublikowano: 2012-08-02
Odmładzanie z białą herbatą.
Biała herbata jest mało znana, ale warto poznać jej prozdrowotne właściwości i kuszący, delikatny smak. Ceniona jest szczególnie latem, bo doskonale orzeźwia i poprawia koncentrację w upalne dni.

Herbata jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Poprawia nam samopoczucie w deszczowe dni, dostarcza wrażeń smakowych oraz rozluźnia w chwilach stresu. Jej odmian jest niezwykle wiele na całym świecie. W pewnych rejonach sposoby jej parzenia i samo picie są opatrzone obszernym ceremoniałem. Jednak niewiele z nas poznało całe jej bogactwo aromatyczne i smakowe. Biała odmiana herbaty zawdzięcza swoją nazwę jasnym listkom oraz przejrzystemu odcieniowi naparu. Powstaje z najmłodszych pączków liści, które zbierane są z prawdziwą delikatnością z początkiem wiosny. Produkcja oparta jest na rygorystycznych, tradycyjnych metodach, które pozwalają zachować jej unikalne właściwości. Pączki po zbiorach zostają jedynie suszone, przez co posiadają srebrzysty odcień. Jest to jedna z najdroższych odmian herbaty, ponieważ ilość zbiorów jest limitowana.

Biała herbata nazywana jest często „eliksirem młodości”, gdyż zawiera prawdziwą bombę polifenoli, które chronią przed działaniem wolnych rodników i w konsekwencji opóźniają proces starzenia się skóry. Ten szlachetny tytuł zawdzięcza także właściwościom antyoksydacyjnym i dużej zawartości witaminy C, a także kofeiny. Posiada tych składników zdecydowanie więcej niż uwielbiana przez wszystkich herbata zielona. Docenić należy także pobudzające i orzeźwiające działanie tej herbaty. Zawiera, bowiem zdecydowanie więcej teiny niż inne herbaty liściaste. Dlatego jej picie najbardziej zalecane jest podczas upalnych dni. Warto także ją spożywać, gdy czeka nas wysiłek intelektualny, gdyż poprawia ona koncentrację. Okazuje się także, że białą herbatę powinny pić regularnie osoby, które mogą być obciążone genetycznie chorobami nowotworami, gdyż zawiera ona silne działanie antymutagenne. Biała herbata wykorzystywana jest także w kosmetyce, ze względu na jej działanie nawilżające i rewitalizujące skórę. Można także w zaciszu domowym po zaparzeniu herbaty nałożyć sobie jej liście na oczyszczoną cerę.

Smak naparu z białej herbaty zależy od tego, w jakiej wodzie jest zaparzana oraz od długości parzenia. Ważne, by woda była miękka i o dużej zawartości soli mineralnych. Smak herbaty będzie wtedy łagodny i orzeźwiający. Z tych samych listków można zaparzać nowy trunek aż trzy razy. Proces parzenia jest bardzo rygorystyczny, gdyż nie może on trwać dłużej niż 10 minut. Przegotowaną wodą posiadającą nie więcej niż 80 stopni zalewamy płaską łyżeczkę pączków herbacianych na jedną filiżankę. Herbata najlepiej smakuje podawana w filiżankach o cienkich ściankach.

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15