W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Bułeczki Jaczkowickie

Opublikowano: 2017-12-06
Przepis na bułeczki domowe z mąki dolnoślaskiej tortowej.
Przepis na domowe bułeczki drożdżowe.

Składniki:
500 g Dolnośląskiej Tortowej typ 450
300 ml cieplej wody
20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać sól, drożdże, wodę. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać ciasto energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 8 jednakowych kawałków. Z każdego uformować bułeczkę. Ułożyć je na blachę posypaną mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem bułeczek do pieca zalecamy delikatnie posmarować je wodą. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC. Po upieczeniu przełożyć z blachy na kratkę.

ip

fot. Młyn Jaczkowice



Facebook
Reklama
 
COUNT:34