Kasztanowiec przybył do Polski z odległych Bałkanów w XVII wieku. Jego owoce wykorzystywane są w wielu dziedzinach, między innymi w zielarstwie, przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Każda część tego niezwykłego drzewa posiada cenne substancje o silnym działaniu. W kwiatach kasztanowca, w korze, niedojrzałych owocach, nasionach, a także w liściach znajdują się saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Poza tym zawierają: flawonoidy, kumaryny, garbniki, fenolokwasy. W nasionach znajdziemy dużo skrobi, cukru, białka i tłuszczu, a także sacharoza, kwas jabłkowy, cytrynowy, lecytyna, znaczne ilości witamin B i K.
Oto niezwykłe właściwości kasztanów:
- Wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają żylakom – wyciąg z nasion działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo oraz przeciwagregacyjnie. Poza tym zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejszając ich przepuszczalność i usprawniając krążenie limfatyczno-żylne. Oznacza to, że doskonale redukuje różnego rodzaju żylaki, obrzęki oraz owrzodzenia pochodzenia naczyniowego.
- Łagodzą zaburzenia trawienia - działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozkurczowo na przewód pokarmowy. W razie problemów trawiennych można spożywać napar z kwiatów lub liści kasztanowca.
- Zwalczają cellulit - preparaty z wyciągu z tej rośliny stosowane do nacierania poprawiają krążenie krwi w tkance podskórnej, tym samym ułatwiając usuwanie toksyn i likwidując obrzęki i nieestetyczny wygląd naszej skóry.
- Leczą krwiaki i odmrożenia – dzięki swoim cennym właściwościom pomagają także w leczeniu odmrożeń, oparzeń i innych uszkodzeń skóry oraz siniaków czy zapalenia ścięgien. Najbardziej efektowne są okłady z naparów kory, kwiatów albo liści. Poprawiają przepływ krwi w skórze, przyśpieszają wchłanianie się krwiaków i redukują obrzęki.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com