Chleb bezglutenowy wieloziarnisty

Opublikowano: 2016-05-17
Przepis na bezglutenowe pieczywo z ziarnami siemienia lnianego i słonecznika łuskanego.

Składniki:
•    110 g mąki kukurydzianej
•    240 g mąki gryczanej
•    150 g mąki ryżowej
•    8 g drożdży instant
•    2 łyżki siemienia lnianego
•    1/4 szkl. pestek dyni
•    1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
•    1 płaska łyżka soli
•    1 czubata łyżka cukru
•    550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)

Sposób przygotowania:
1.    Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj
z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
2.    Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem
i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.

ip

fot. www.tesco.pl/smaczna-strona



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15