Chłodnik - jak przyrządzić i podać?

Opublikowano: 2018-07-18
Pyszną i pożywną potrawą z buraków jest chłodnik litewski. Doskonały zwłaszcza podczas upałów może stać się podstawowym, a nawet jedynym daniem naszego letniego obiadu.

Podajemy go z jajami i zieleniną. Doda energii, świetnie orzeźwi i wspaniale będzie się prezentował na stołach zwłaszcza w dekoracyjnych białych talerzach bądź miseczkach wykonanych z hartowanego szkła o białej i gładkiej powierzchni.

Do przygotowania chłodnika podobnie jak każdej innej potrawy warto użyć wypróbowanych akcesoriów. Przydadzą się na pewno funkcjonalne garnki na przykład wykonane ze stali nierdzewnej wyposażone w przeźroczyste pokrywy, które umożliwią podgląd zawartości podczas gotowania W tej roli dobrze sprawdzą się garnki z miarką zaznaczoną na wewnętrznych ściankach, posiadające kapslowe akumulujące ciepło. Zachowujemy w ten sposób w potrawach cenne składniki odżywcze. Garnki te są bardzo praktyczne, gdyż użyjemy ich na wszystkich rodzajach kuchenek również indukcyjnych oraz umyjemy w zmywarkach.

Jeśli chcemy, aby przyrządzanie posiłków dostarczało nam także znakomitych doznań estetycznych, do kompletu garnków dobierzmy pasujące akcesoria. Mogą to być na przykład satynowe miski ze stali nierdzewnej o różnej wielkości. Umieścimy w nich niezbędne do barszczu składniki takie jak pokrojone buraczki, botwinkę, ogórek, czosnek, szczypiorek czy jajka. Oprócz misek przydadzą się wykonane ze stali nierdzewnej nabierki, a także bardzo użyteczne w każdej kuchni metalowe podstawki pod gorące naczynia. Trudno też wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez różnego rodzaju pojemników. Pomieszczą one niezastąpione podczas przyrządzania potraw przyprawy i zioła. Pasujące do każdego wystroju pojemniki szklane z eleganckimi lekko połyskującymi metalowymi pokrywami zestawione z wielobarwną zawartością wyglądają naprawdę imponująco, ułatwiają organizację pracy i doskonale chronią zawartość przed wilgocią i rozsypaniem. Wszystkie wymienione akcesoria znajdą zastosowanie podczas przygotowywania i podawania naszego chłodnika, ale też innych dań i to nie tylko takich, których głównym składnikiem są cenne dla naszego zdrowia buraki.

W materiale wykorzystano informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu:
Miska NDZ satynowana LUX 3,20 zł
Talerz głęboki 23 cm BIANCO, cena: 6,06 zł
Nabierka NDZ 7 cm, cena: 6,94 zł
Podkładka pod garnek RINGS 9,25 zł
Łyżka Torino 3 szt., cena: 8,06 zł
Garnek Primo, 3,4 l , cena: 60,74 zł

*Jadwiga Górnicka, Apteka natury, Poradnik zdrowia. AWM wyd. IV str. 103

Przepis na chłodnik litewski - przepis pochodzi z: http://yeschef.blog/chlodnik-litewski/

Składniki:
1 l kefiru lub zsiadłego mleka
200 g marynowanych buraków lub 200 g gotowanych
100 g ogórka50 g rzodkiewki
2 jajka
Ząbek czosnku
Szczypiorek
Koperek
Sól,
pieprz

Sposób wykonania:
1. Buraki oraz starte na grubych oczkach ogórek i rzodkiewki dodaj do kefiru
2. Dodaj drobno posiekany kopere, szczypiorek oraz czosnek
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem
4. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo

Uwaga!!!Wyśmienity chłodnik wyjdzie również ze świeżej botwinki z buraczkami. W takiej sytuacji należy ugotować koncentrat buraczany z młodych buraczków i sparzyć liście botwinki.

ip
fot. Galicja dla Twojego Domu




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15