Składniki na ciasto:
• jajko - 6 sztuk
• mąka pszenna - 250 gramów
• cukier - 250 gramów
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
• Kostka do pieczenia Kasia - 1/5 sztuki (50 gramów)
• mleko - 750 mililitrów
Składniki na krem:
• mąka pszenna - 150 gramów
• cukier - 150 gramów
• Kostka do pieczenia Kasia - 4/5 sztuki (200 gramów)
• esencja waniliowa - 1 łyżeczka
• wiórki kokosowe - 200 gramów
• esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto. Roztop Kasię na patelni, ostudź. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ubij pianę z białek ze szczyptą soli, a potem stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, następnie jedno po drugim żółtka i łyżkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej roztopioną Kasię.
2. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Wyjmij z pieca, ostudź.
3. Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
4. Ubij mikserem miękką Kasię, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
5. Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt na dwie okrągłe części. Na pierwszej rozprowadź 2/3 kremu, przykryj drugim biszkoptem i lekko dociśnij. Usuń nadmiar kremu po bokach.
6. Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj pozostały krem i udekoruj wiórkami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
ip
fot. Kasia