Ciekawostki o nerkowcach
Opublikowano: 2017-10-22
O tym, że orzechy nerkowca zawierają w sobie szereg cennych witamin i minerałów, wszyscy doskonale wiedzą.
Do tego mają ciekawy smak i nie są tak twarde jak inne orzechy. Oto kilka ciekawostek na temat nerkowców, o których warto wiedzieć:
- Swoją nazwę zawdzięczają podobieństwu do ludzkiej nerki.
- Pochodzą z tej samej grupy roślin co np. mango.
- Do Europy przybyły z Brazylii w XVI wieku, za sprawą portugalskich żeglarzy.
- Aktualnie nerkowce są sprowadzane do Europy nie tylko z Ameryki Południowej, ale również z Afryki.
- Nerkowce zawierają to cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których korzystny wpływ na zdrowie jest znany już od setek lat. Znajdziemy w nich witaminy A, B, E i PP oraz żelaza, fosforu, potasu, magnezu, cynku i wapnia. Ponadto zawierają dużo błonnika, węglowodanów i wartościowego białka.
- Właściwości zdrowotne nerkowców: korzystnie wpływają na pracę serca i całego układu krążenia, kontrolują właściwy przepływ krwi, regulują poziom złego cholesterolu, jako cenne źródło potasu i magnezu, chronią przed zawałem serca.
- To idealna przekąska dla cukrzyków. Jest w stanie stymulować wchłanianie się glukozy do komórek mięśni, a dzięki temu uwrażliwiać tkanki na insulinę.
- Orzechy nerkowca doskonale nadają się jako składnik diety odchudzającej – w 100 g znajdziemy aż 553 kalorii. Wystarczy zjeść garść orzechów nerkowca dziennie, aby pozbyć się uczucia głodu.
- Jedzenie nerkowców zalecane jest także w diecie na wzmocnienie włosów i paznokci. Zawartość cynku i selenu wpływa nie tylko za odżywienie włosów, ale także ich rozdwajanie i przetłuszczanie.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com