Zielone herbaty nie podlegają fermentacji tak jak czarne, dzięki czemu zachowują większość właściwości świeżych liści. Z tego powodu są bardzo bogate w antyutleniacze, które niszczą szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i decydują o zdrowotnym działaniu tego naparu.
Lista dobroczynnych właściwości zielonej herbaty jest długa. Zdaniem Japończyków regularne picie zielonej herbaty wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń. Bardzo ceniona jest jej zdolność do ochrony komórek przed nowotworami, szczególnie żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi, płuc. Obecnie w zielonej herbacie polifenole przeciwdziałają też demencji i miażdżycy. Ponadto napój ten wspomaga odchudzanie. Zrzucanie zbędnych kilogramów przebiegnie łatwiej i szybciej, gdy codziennie pijemy zieloną herbatę. Nie tylko ułatwia ona trawienie i przyspiesza przemianę materii, ale też zawarte w niej flawonole hamują aktywność enzymów, które przyczyniają się do odkładania tłuszczu w organizmie.
Sztuka parzenia zielonej herbaty
W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielonej nie można zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 70-80 stopni C. Herbatę należy parzy 3-4 minuty, ma ona wówczas działanie pobudzające. Po dłuższym parzeniu regeneruje i uspokaja. Liście można zaparza wielokrotnie.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com