W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Co nieco o zielonej herbacie

Opublikowano: 2017-05-05
Zielona herbata - ciekawostki.
Ten aromatyczny napar ma wiele zalet: odmładza, wyszczupla, orzeźwia. W sklepach do wyboru jest kilka gatunków o różnych smakach.

Zielone herbaty nie podlegają fermentacji tak jak czarne, dzięki czemu zachowują większość właściwości świeżych liści. Z tego powodu są bardzo bogate w antyutleniacze, które niszczą szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i decydują o zdrowotnym działaniu tego naparu.

Lista dobroczynnych właściwości zielonej herbaty jest długa. Zdaniem Japończyków regularne picie zielonej herbaty wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń. Bardzo ceniona jest jej zdolność do ochrony  komórek przed nowotworami, szczególnie żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi, płuc. Obecnie w zielonej herbacie polifenole przeciwdziałają też demencji i miażdżycy. Ponadto napój ten wspomaga odchudzanie. Zrzucanie zbędnych kilogramów przebiegnie łatwiej  i szybciej, gdy codziennie pijemy zieloną herbatę. Nie tylko ułatwia ona trawienie i przyspiesza przemianę materii, ale też zawarte w niej flawonole hamują aktywność  enzymów, które przyczyniają się do odkładania tłuszczu w organizmie.

Sztuka parzenia zielonej herbaty
W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielonej nie można zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć  temperaturę 70-80 stopni C. Herbatę należy parzy 3-4 minuty, ma ona wówczas działanie pobudzające. Po dłuższym parzeniu regeneruje i uspokaja. Liście można zaparza wielokrotnie.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Polecane
Facebook
Reklama
 
COUNT:31