Co pod choinkę, czyli jak uszczęśliwić bliskich?

Opublikowano: 2017-12-12
Prezenty pod choinkę w postaci kawy Segafredo.
Wymarzone prezenty potrafią być bardzo drogie. Na szczęście istnieją inne sposoby, by zakomunikować, jak bardzo zależy nam na obdarowanej osobie. Z pomocą może nam przyjść odpowiednio dobrana kawa.

Według raportu Deloitte „Zakupy Świąteczne 2016”, dzieciom do 12 lat najczęściej kupujemy zabawki konstrukcyjne, kreatywne i artystyczne oraz książki. W przypadku młodzieży, miejsce produktów dla najmłodszych zajmują słodycze i gry komputerowe. Na liście upominków dla dorosłych królują natomiast perfumy i kosmetyki - przed książkami i słodkościami. Bardzo podobne wyniki uzyskało w realizowanych dla Allegro badaniach Mobile Institute – i tu czołowe pozycje zajęły kosmetyki, słodycze, perfumy i ubrania. Niestety, przez ich popularność wśród kupujących, wszystkie te produkty dostajemy dużo częściej niż byśmy chcieli. Co więcej, czujemy, że to właśnie one znajdą się pod choinką. Tymczasem, jak wynika z badań, 33 proc. pań lubi prezenty-niespodzianki, a 35 proc. panów chciałaby, żeby upominki, które dostają były przemyślane. Ze względu na wywoływane skojarzenia i coraz większą świadomość konsumentów, bardzo ciekawą i uniwersalną propozycją jest kawa.

Dane zawarte w branżowych raportach pokazują, że mimo rozmaitych różnic mamy ze sobą także dużo wspólnego. W badaniach CBOS na temat zwyczajów żywieniowych Polaków wykazano, że 65 proc. z nas wypija każdego dnia co najmniej jedną filiżankę kawy. – Większość z nas sięga po kawę każdego dnia, co piąta osoba - częściej niż trzykrotnie. W pracy stanowi ona dla nas chwilę wytchnienia i moment relaksu, zaś w czasie wolnym – element towarzyszący spotkaniom z przyjaciółmi – mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Płyną stąd dwa wnioski. Po pierwsze, zapotrzebowanie koneserów na kawę jest naprawdę duże. Można więc założyć, że mieszanka dobrej jakości – szczególnie, jeśli nie można sobie pozwolić na nią na co dzień – stanowi bardzo pożądany produkt. Po drugie, kawa przywołuje bardzo miłe skojarzenia. Łączymy ją z relaksem, momentem wytchnienia i spędzaniem czasu w dobrym towarzystwie. Warto nawiązać do tych przyjemności także wybierając prezenty, które włożymy pod choinkę – argumentuje Sobyra. Chcąc sprawić, by osoba obdarowana poczuła się wyjątkowo, nie wystarczy jednak kupić opakowania markowej kawy. By pokazać, że adresat upominku wiele dla nas znaczy, musimy bardzo dobrze znać jego preferencje. Jeśli tego nie wiemy, nic straconego- wystarczy wówczas sprawić, by prezent niósł osobistą wiadomość.

Rośnie świadomość miłośników kawy w naszym kraju. Wiedzą oni coraz więcej na temat cech charakterystycznych mieszanek z poszczególnych regionów, a nawet konkretnych plantacji.  Rozróżniają nuty aromatyczne typowe dla długości procesu palenia. Jeśli osoba obdarowywana jest prawdziwym koneserem, bez znajomości jej aktualnych preferencji może być trudno coś wybrać. – Decyzję co do idealnej mieszanki ułatwić może choćby informacja o tym, jakiego typu kawę najchętniej pije adresat prezentu. Inne produkty będą pasować do parzenia w kafetierze, inne w ekspresie. W przypadku kaw mielonych decydujący jest w tym przypadku stopień rozdrobnienia mieszanki. Informacja na ten temat powinna znajdować się na opakowaniu – mówi Joanna Sobyra. – W przypadku zwolenników cappuccino i latte, możemy śmielej sięgać po mieszanki o zdecydowanym, intensywnym smaku. Dzięki dodaniu mlecznej pianki, ich gorycz zostanie przełamana i powstanie ciekawsza kompozycja. Osoby pijące espresso często poszukują interesujących nut aromatycznych. Jeśli nie wiemy, co dokładnie lubi ta konkretna, dobrym pomysłem może być zestaw kaw Single Origin pochodzących z kilku plantacji. Dzięki zróżnicowaniu propozycji, rośnie szansa, że znajdzie coś dla siebie – tłumaczy ekspert Segafredo Zanetti. Jeśli jednak nie mamy dość informacji na temat kawowych przyzwyczajeń obdarowywanego, możemy nawiązać prezentem do jego cech charakteru. Z myślą o kimś towarzyskim, można sięgnąć po zestaw z dwoma szklaneczkami, a komuś żyjącemu na pełnych obrotach – komplet do przygotowania pobudzającego Hongkong Espresso.

ip

fot. Segafredo Zanetti



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:30