Lekarze podkreślają szczególny wpływ tej substancji na zdrowie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Odgrywa ona kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu, od pierwszych chwil po urodzeniu aż do późnej starości. Znajdziemy ją m. in. w żółtych serach, makreli, śledziu, łososiu mleku czy żółtkach jaj.
Sprawdź, co zyskasz, gdy zadbasz o jej prawidłowy poziom w organizmie:
- Wzmacnia odporność – ta substancja osłabia wirusy, a jednocześnie zwiększa produkcję odpornościowych białek w organizmie i ułatwia pracę limfocytom T strzegącym nas przed zarazkami. Tłumi także procesy zapalne osłabiające układ immunologiczny.
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy – jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm cukrów i tłuszczów. W znacznym stopniu jest od niej zależne także naturalne tworzenie się, wydzielanie i wykorzystywanie insuliny. Niedobór tej witaminy jest ważnym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzyce typu 1 lub 2. Wzrasta też ryzyko powikłań, np. uszkodzenia naczyń krwionośnych.
- Pomaga w pracy serca – obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, zapobiega miażdżycy, a w przypadku niewydolności mięśnia sercowego poprawia jego pracę i obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Przedłuża życie i zdrowie seniorów – wystarczający poziom witaminy D u seniorów znacznie obniża ryzyko złamań między innymi szyjki kości udowej. Poza tym przyjmowana z wapniem może wpłynąć na wydłużenie życia.
- Poprawia pamięć i nastrój – dzięki tej witaminie, zwanej „witaminą słońca” możemy uniknąć również chorób układu nerwowego, takich jak otępienie, depresja czy nawet stwardnienie rozsiane.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com