Co wpływa na wyniki badań krwi?

Opublikowano: 2015-10-21
Jakie czynniki wpływają na zakłamane wyniki krwi.
Wpływ na wyniki morfologiczne ma bardzo dużo czynników. Niektóre z nich mogą fałszować niektóre parametry krwi.

Zobacz, które z nich mają negatywny wpływ na ostateczny wynik morfologiczny.

  • Poranna przekąska – każdy doskonale wie, że na badania krwi należy chodzić na czczo. W związku z tym nie powinno się jeść nic, nawet malutkiego cukierka. W przeciwnym razie wyniki krwi mogą nie odzwierciedlać prawdziwego stężenia wielu parametrów, np. glukozy.
  • Alkohol – mając świadomość, że zbliżają się badani krwi, na dwa dni przed powinnaś wstrzymać się od spożywania alkoholu. Może mieć wpływ na zafałszowanie stężenia we krwi takich parametrów jak np.: kwas moczowy, amoniak, glukoza, cholesterol.
  • Obfita kolacja – a jeśli do tego tłusta, może mieć zły wpływ na wyniki lipidogramu, czyli badaniu stężenia poszczególnych frakcji lipidowych: cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i HDL i triglicerydów. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być lekkostrawny, nie tylko w przypadku dnia poprzedzającego badanie krwi.
  • Kawa - poranna mała czarna (nawet bez cukru!) może wpłynąć na wykaz magnezu i glukozy we krwi. W związku z tym, przed porannym pobraniem krwi lepiej zastąpić poranną kawę np. szklanką wody mineralnej.
  • Witamina C – duże dawki witaminy C mogą wpływać na np. wyniki prób wątrobowych, stężenie glukozy czy bilirubiny we krwi.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15