W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Co zyskujesz gotując na parze?

Opublikowano: 2015-03-30
Gotowanie na parze z naczyniami Philipiak.
Gotowanie na parze wciąż jest jeszcze mało obecne w polskiej kuchni.

Przyzwyczajenie do zasmażanej kapusty i schabowego od małego, ukształtowało nasz smak. Czy wiesz, że gotując na parze dopiero odkryjesz prawdziwy smak mięs i warzyw? Nie próbowałaś, nie jesteś przekonana, chcesz żyć zdrowo, ale nie wiesz jak zacząć? Gotowanie na parze jest proste, przyjemne i zdrowe.

Na początek: dlaczego warto?

Posiłki przyrządzane na parze zachowują o wiele więcej wartości odżywczych, niż te przyrządzane w tradycyjny sposób, gotowane, smażone czy duszone. Tradycyjne gotowanie pozbawia produkt od 30-80% wartości odżywczych, im więcej wody używamy do gotowania, tym więcej tracimy cennych wartości. Ponadto, posiłki smażone są dwa razy bardziej kaloryczne od przyrządzonych na parze, przykładem pierś z kurczaka w panierce a ugotowana na parze. I jeszcze jedna ważna kwestia, czyli utrata wagi produktu. Podczas tradycyjnego gotowania masa końcowa produktu może się różnić nawet o 30% od początkowej na naszą niekorzyść. Gotując na parze, nie pozbawiamy produktów wartościowych składników, niewątpliwym plusem jest brak tłuszczu. Możesz śmiało gotować mięsa tłustsze, bo podczas przygotowania tłuszcz ścieka do garnka. Zyskujemy zdrowy i o wiele smaczniejszy posiłek. Potrawy gotowane na parze zachowują swój naturalny kolor  oraz smak. Osoby, które nigdy nie próbowały potraw przygotowanych w ten sposób, odkrywają nowe smaki, prawdziwe smaki warzyw i mięs. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, pozbędziesz się soli ze swojej kuchni. W trakcie gotowania na parze produkt nie traci zawartych w nim soli mineralnych, a co za tym idzie nie musisz używać już soli.

Jak wybrać naczynia do gotowania na parze?

Zainwestuj w dobre naczynia do gotowania na parze, a będą służyć Ci przez lata. Ich koszt zwróci się w szybkim tempie, bo gotowanie na parze to niższe koszty zużycia energii, gazu, żywności, nie używasz oleju i oszczędzasz czas. Materiał z jakiego powinien być wykonany garnek to stal nierdzewna. Jest to metal który nie wchodzi w reakcję z żywnością. Naczynia do gotowania na parze powinny być odpowiednio skonstruowane, przykładem garnki Philipiak. Poza tym garnki powinny być pojemne, z dobrze przylegającą pokrywą- para nie będzie uciekać.  Dobrze jeśli pokrywa jest przeźroczysta, wówczas można obserwować potrawę. Dowiedz się więcej na temat naczyń do gotowania na parze na stronie:www.philipiaknaczynia.pl


fot. philipiaknaczynia.pl



Polecane
Facebook
 
COUNT:33