Crostini z żurawinowym serkiem śmietankowym

Opublikowano: 2011-02-07
Crostini z żurawinami na podwieczorek


Składniki na 4 porcje:
- 1 bagietka
- 2 łyżeczki oleju
- 20 g orzechów włoskich
- 150 g serka śmietankowego
- 2-3 łyżki stołowe mleka
- Pieprz
- 40 g suszonych, krojonych żurawin
- 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
- 4 świeże figi
- Kilka żurawin i liście rukoli do dekoracji

1. Bagietkę pokroić na 12 kawałków. Kawałki bagietki skropić olejem i podpiec delikatnie na teflonowej patelni. Odsączyć na ręczniku kuchennym.
2. Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Serek śmietankowy mieszać z mlekiem, aż do momentu powstania jednolitej masy. Następnie doprawić pieprzem. Dodać orzechy i żurawiny .
3. Plastry bagietki posmarować serkiem śmietankowym i przykryć szynką. Figi umyć i pokroić na grube kawałki. Kawałki fig ułożyć na szynce. Rukolę opłukać i osuszyć. Podawać crostini z rukolą i żurawinami.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 456 kcal / 1908 kJ
Białko: 14,3 g
Tłuszcz: 21,5 g
Węglowodany: 52 g



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15