Składniki na 4 porcje:
- 1 bagietka
- 2 łyżeczki oleju
- 20 g orzechów włoskich
- 150 g serka śmietankowego
- 2-3 łyżki stołowe mleka
- Pieprz
- 40 g suszonych, krojonych żurawin
- 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
- 4 świeże figi
- Kilka żurawin i liście rukoli do dekoracji
1. Bagietkę pokroić na 12 kawałków. Kawałki bagietki skropić olejem i podpiec delikatnie na teflonowej patelni. Odsączyć na ręczniku kuchennym.
2. Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Serek śmietankowy mieszać z mlekiem, aż do momentu powstania jednolitej masy. Następnie doprawić pieprzem. Dodać orzechy i żurawiny .
3. Plastry bagietki posmarować serkiem śmietankowym i przykryć szynką. Figi umyć i pokroić na grube kawałki. Kawałki fig ułożyć na szynce. Rukolę opłukać i osuszyć. Podawać crostini z rukolą i żurawinami.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 456 kcal / 1908 kJ
Białko: 14,3 g
Tłuszcz: 21,5 g
Węglowodany: 52 g