Cudowna herbatka cynamonowa

Opublikowano: 2019-03-25
Cud płynący z herbatki cynamonowej.
Jak pomóc sobie w obniżeniu glukozy i cholesterolu?

Jeżeli są wśród nas miłośnicy herbat oraz przypraw, w tym cynamonu, to nie mogliście trafić lepiej! Herbatka cynamonowa nie dość, że jest pyszna, łatwa w wykonaniu to jeszcze bardzo zdrowa. Wszystko zawdzięcza zawartemu w sobie cynamonowi, który jest naturalnym lekiem obniżającym glukozę i cholesterol.

Cynamon jest niezwykle popularną przyprawy i chyba nie ma kucharza, który nie korzystałby z jego fantastycznych właściwości.  Jego największą zaletą jest to, że obniża poziom cukru we krwi – spowalnia procesy trawienne i daje ciału więcej czasu na trawienie węglowodanów.

Cynamon jest również bardzo skuteczny w walce ze „złym” cholesterolem. W przeprowadzonym przez szwedzkich naukowców badaniu, osobom z cukrzycą podawano tabletkę z 1,6 g. cynamonu (1 łyżeczka). Po miesiącu okazało się, że cukrzykom spadł cukier oraz poziom cholesterolu (o ok. 29%)

Jak zrobić herbatkę z cynamonem?
Aby przygotować herbatę cynamonową, zagotuj szklankę wody i dodaj do niej laskę cynamonu lub łyżkę sproszkowanej przyprawy. Osłódź odrobiną miodu i pozostaw na kilka minut pod przykryciem. Można też przygotować zwykłą cytrynową herbatę i dodać do niej cynamon.

Pamiętaj, że zawsze lepszy jest oryginalny cynamon w laskach od tego sproszkowanego. Ma on bardziej intensywny smak i więcej walorów zdrowotnych. Cynamon można dodawać również do ulubionej kawy; do deserów (np. puddingu, budyniu) i owsianek.

Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15