Jeżeli są wśród nas miłośnicy herbat oraz przypraw, w tym cynamonu, to nie mogliście trafić lepiej! Herbatka cynamonowa nie dość, że jest pyszna, łatwa w wykonaniu to jeszcze bardzo zdrowa. Wszystko zawdzięcza zawartemu w sobie cynamonowi, który jest naturalnym lekiem obniżającym glukozę i cholesterol.
Cynamon jest niezwykle popularną przyprawy i chyba nie ma kucharza, który nie korzystałby z jego fantastycznych właściwości. Jego największą zaletą jest to, że obniża poziom cukru we krwi – spowalnia procesy trawienne i daje ciału więcej czasu na trawienie węglowodanów.
Cynamon jest również bardzo skuteczny w walce ze „złym” cholesterolem. W przeprowadzonym przez szwedzkich naukowców badaniu, osobom z cukrzycą podawano tabletkę z 1,6 g. cynamonu (1 łyżeczka). Po miesiącu okazało się, że cukrzykom spadł cukier oraz poziom cholesterolu (o ok. 29%)
Jak zrobić herbatkę z cynamonem?
Aby przygotować herbatę cynamonową, zagotuj szklankę wody i dodaj do niej laskę cynamonu lub łyżkę sproszkowanej przyprawy. Osłódź odrobiną miodu i pozostaw na kilka minut pod przykryciem. Można też przygotować zwykłą cytrynową herbatę i dodać do niej cynamon.
Pamiętaj, że zawsze lepszy jest oryginalny cynamon w laskach od tego sproszkowanego. Ma on bardziej intensywny smak i więcej walorów zdrowotnych. Cynamon można dodawać również do ulubionej kawy; do deserów (np. puddingu, budyniu) i owsianek.
Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com