Nasiona chia są doskonałym źródłem antyoksydantów. Mają ich więcej niż świeże jagody. Są też naładowane kwasami tłuszczowymi omega-3, błonnikiem, białkiem, wapniem, manganem, magnezem, fosforem i żelazem. Zawierają również sporą ilość cynku, witaminy B3 (niacyna), potasu, witaminy B1 (tiaminy) i witaminy B2. Eksperci zalecają spożywanie 20 gramów (1,5 łyżki) nasion chia 2 razy dziennie.
Najważniejsze właściwości nasion chia:
- Poprawiają trawienie. Ze względu na dużą zawartość błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) pomagają regulować funkcje jelit i poprawiają proces trawienia. Nierozpuszczalny błonnik pomaga żywności gładko przejść przez układ trawienny, a rozpuszczalny utrzymuje jelita nawilżone i zapewnia łatwe trawienie. Ponadto, nasiona chia ułatwiają oczyszczanie i eliminowanie szkodliwych toksyn z organizmu.
- Leczą anemię. Anemia to stan, w którym organizm nie ma wystarczająco dużo zdrowych krwinek czerwonych, co powoduje zmęczenie i wiele innych problemów zdrowotnych. Najczęściej jej powodem jest niedobór żelaza. Nasiona chia mają go bardzo dużo. Jedzenie 2 łyżek dostarcza organizmowi 2,2 mg lub 12 procent zalecanego dziennego spożycia.
- Stabilizują poziom cukru we krwi. Według badań opublikowanych w 2009 roku w British Journal of Nutrition, nasiona chia mogą normalizować insulinooporność. Unikalna mieszanka rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika z dobrej jakości białkiem spowalnia tempo, w jakim złożone węglowodany są trawione. Dzięki temu osoby z cukrzycą typu 2 mogą utrzymać poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.
- Spowalniają proces starzenia. Nasiona Chia są doskonałym jedzeniem przeciwstarzeniowym. Pomagają utrzymać piękną skórę, włosy i paznokcie. Kwasy tłuszczowe omega-3 wpierają leczenie wielu problemów skóry, takich jak zmarszczki i plamy starcze. Dodatkowo utrzymują skórę nawilżoną i przyśpieszają proces gojenia ran.
- Wspomagają prawidłową pracę mózgu. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 nasiona chia poprawiają komunikację między komórkami mózgu. Dodatkowo dzięki nim błony komórkowe w mózgu stają się bardziej elastyczne, a to przyczynia się do poprawy funkcjonowania mózgu.
Pomimo potencjalnych korzyści zdrowotnych, nasiona chia mogą powodować pewne skutki uboczne. Eksperci doradzają, aby nie spożywać ich w surowej postaci. Przed jedzeniem nasiona wymieszaj w cieczy, np. wodzie, mleku, czy zupie. Ponadto nasiona chia mogą nie być odpowiednie dla osób, które mają problemy z połykaniem, astmą, czy alergiami pokarmowymi. Nie powinno się też spożywać ich w nadmiarze, ponieważ może to zwiększyć ryzyko zachorowania na raka prostaty.
Dominika Jaworowska
(dominika.jaworowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com