Cytron – zalety i zastosowanie

Opublikowano: 2015-12-06
Zalety i zastosowanie cytronu.
Owoc owocowi nierówny. Tym bardziej więc warto dowiedzieć się czegoś więcej o cytronie, roślinie coraz bardziej popularnej w przemyśle perfumeryjnym i medycynie. Pomoże w tym niniejszy artykuł.

Tajemnicza nazwa, charakterystyczny wygląd i mnóstwo walorów do wykorzystania. I to od bardzo, bardzo dawna, ponieważ cytron zaliczany jest do najstarszych cytrusów. Cieszyli się nim już przed wiekami mieszkańcy Mezopotamii, Chin i Indii. Uważano, że jest to owoc przynoszący człowiekowi szczęście i pomyślność. Istniało nawet przekonanie, że symbolizuje on niezliczone atomy, będące nasionami, z których powstał wszechświat. Mieszkańcy Azji do dziś wierzą, że cytron zapewnia dobrobyt finansowy, dlatego zdarza się, że w sklepach największego kontynentu, owoc ten dostrzec można w okolicy sejfu z gotówką. Cytron odnalazł się także w azjatyckich domach. Zawiesza się go obok stołu, pod sufitem. Posiada on przyjemny zapach i bardzo dobrze odświeża powietrze.

Roślina nie jest wymagająca w hodowli. Może kwitnąć kilka razy w roku. Lubi umiarkowane warunki klimatyczne.

Cytron posiada wiele odmian. Jedną z najbardziej znanych i zasługujących na uwagę jest tzw. ręka Buddy. Przypomina ona mackę ośmiornicy albo długie palce człowieka. Może być ich jednak więcej niż 5!  Rozmiary tego gatunku wahają się od 30 cm do 2,5 kilograma! Przy zbiorach trzeba więc mieć krzepę. Skórka ręki Buddy jest żółta.

Owoce cytronu kryją w sobie witaminy A, B, C i E. Zawierają także cenne minerały np. wapń, żelazo, potas, fosfor, jod. Wzmacniają organizm człowieka, obniżają gorączkę, pomagają w bólach reumatycznych, niestrawności, infekcjach górnych dróg oddechowych. Wykorzystuje się je również do poprawy stanu zdrowia pacjentów z kamicą nerkową i żółciową.

Właściwości cytronów docenia współczesna kosmetologia. Na rynku nie brakuje perfum i preparatów do pielęgnacji włosów, właśnie z tym dodatkiem. Szampony i odżywki zawierające cytron świetnie pielęgnują i nadają połysk matowym włosom. Dostępne są również toniki i maseczki do twarzy.

Trudno wyobrazić sobie współczesny przemysł cukierniczy bez cytronu. Zwłaszcza we Włoszech i Francji. Z owoców tej rośliny wytwarza się dżemy i marmolady, z soku – kwasek cytrynowy, a ze skórki – olejki eteryczne. Niedojrzałe owoce kandyzuje się i przeznacza do produkcji słodyczy. Najpopularniejszy cytron to właśnie cytron kandyzowany. Owoce, które nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości, kroi się na pół, a następnie fermentuje w solance. Następny etap kandyzowania to moczenie cytronów w roztworze z cukru. Efekt procesu dodaje się do ciast, deserów, sałatek. Skórka z owocu może zaś wylądować w herbacie.

Z cytronu produkuje się nawet alkohol. Przoduje w tym Korsyka. Tamtejszy likier  ma wielu amatorów.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15