Czarny bez – trujący czy nie?

Opublikowano: 2012-08-30
Czy czarny bez jest trujący?
Czytając skład niektórych przetworów owocowych, dostrzegamy tajemnicze „elderberry”. To nic innego jak czarny bez. Czy producenci próbują nas otruć, czy może jednak czarny bez jest jadalny?

Czarny bez, często zwany także dzikim lub trującym, jest wysokim (do 10m) krzewem lub drzewem. Jego kora w młodości jest zielona, a z wiekiem szarzeje, twardnieje i pęka. Liście są dwukrotnie dłuższe od szerokości i mają eliptyczny kształt. Kwiaty kwitną na biało i zbierają się w pokaźne grupki. Najbardziej charakterystyczne są jednak owoce – fioletowo-czarne, mięsiste i lśniące kuleczki, potocznie nazywane trującymi jagodami. Cała roślina jest łatwa do rozpoznania. Nie sposób pomylić jej z żadnym innym krzewem czy drzewem.

Trujący czy nie?
Faktycznie – jagody, kora i liście czarnego bzutrujące. Zatrucia najczęściej  powoduje spożycie pięknie wyglądających, kuszących, ale niedojrzałych owoców. Bez względu na to, w jakiej znajdują się formie (źle przygotowane dżemy i powidła będą tak samo szkodliwe, jak surowe jagody prosto z krzewu), nie powinniśmy po nie sięgać bez ówczesnego zapoznania się z informacjami o tej roślinie. Warto jednak wiedzieć, że gotowanie oraz smażenie jagód bez przykrycia, usuwa trujące właściwości.

Jak wygląda zatrucie?
Po spożyciu źle przygotowanej, trującej części czarnego bzu, możemy poczuć się słabo, odnotować różnego typu objawy neurologiczne (np. bóle i zawroty głowy), a także dolegliwości układu pokarmowego. Niewykluczona jest biegunka, wymioty, nudności, a nawet zaburzenia oddychania czy duszności. Zaobserwowano także przyspieszenie akcji serca. Żadnego z objawów nie wolno lekceważyć. Konieczna jest natychmiastowa wizyta u lekarza, który prawdopodobnie wykona płukanie żołądka, by oczyścić organizm z trujących substancji.

Po co w ogóle ryzykować?
To nieprawda, że czarny bez jest wyłącznie trujący i nie warto go przetwarzać. Każda z jego części wpływa pozytywnie na inne funkcje naszego organizmu. Kwiaty działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, a zewnętrznie także przeciwzapalnie. Podanie ich (np. jako dodatek do herbaty) podczas choroby będzie świetnym i niedrogim rozwiązaniem. Owoce mają podobne właściwości, a dodatkowo działają przeciwbiegunkowo, przeciwbólowo i odtruwająco.

Wszelkiego typu herbatki, napary i kompoty stosuje się przy przeziębieniach, nieżytach i stanach zapalnych dróg oddechowych, chorobach reumatycznych, migrenach, nerwobólach i biegunkach. Odtruwające i przeciwbiegunkowe właściwości sprawiają, że zarówno owoce, jak i kwiaty, można używać także jako suplement przy walce z zaburzeniami przemiany materii. Zewnętrznie napary stosuje się podczas problemów z zapaleniem skóry, wypryskami, oparzeniami. Można płukać nimi gardło oraz jamę ustną, a także przemywać spojówki, gdy są podrażnione lub zmęczone. Wachlarz zastosowań jest naprawdę szeroki. У этого симпатичного парня была своя особая технология обольщения очаровательных телок

Jak przygotować czarny bez?
Sposobów na okiełznanie trującego bzu jest wiele. Kwiaty można zapiekać w cieście, robić placuszki lub dodawać do wypieków. Po ususzeniu wrzuca się je do herbaty, co stanowi urozmaicenie nie tylko smakowe, ale także zapachowe.

Jeśli marzy wam się cała uczta z czarnym bzem w roli głównej, warto poszukać odpowiednich przepisów w internecie. Znajdziecie tam m.in. kisiel z czarnego bzu, który wystarczy odpowiednio zagotować, a podaje się go na zimno czy zupę z makaronem.

Teraz, znając dobroczynną stronę czarnego bzu, możecie śmiało wyjść przed dom i narwać jego kwiatów oraz owoców. Eksperymenty w kuchni przyniosą wiele radości pod względem smaku, a także poprawią kondycję zdrowotną. Ożywią rutynę i na pewno staną się ulubionym elementem codziennej diety.

Olga Kublik
(olga.kublik@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15