Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.
Dwukolorowa babka z polewą kakaową
SKŁADNIKI
- 250 g miękkiego masła
- 275 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
- 3 jajka
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 ml mleka
Produkty E.Wedel:
- 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
- 50 g Czekolady Białej
- 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
Lukier:
- 300 g cukru pudru
- 4 łyżki wrzącej wody
Produkty E.Wedel:
- 40 g Kakao Ciemnego z Ghany
PRZYGOTWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
- Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
- Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
- Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
- Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
- Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
- Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
- Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
- Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.
Warto wiedzieć!
Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.
Fot. E.Wedel
Informacja prasowa