W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Detoks wątroby

Opublikowano: 2017-10-26
Oczyść wątrobę.
Coraz więcej ludzi boryka się z problemami wątroby. Jedni mają genetyczne predyspozycje, inni cierpią z powodu szybkiego tempa życia.

Coraz częściej mówi się o odkwaszaniu organizmu. Toksyny gromadzące się ciele spowodowane są: stresem, niezdrowym jedzeniem, siedzącym trybem życia oraz spożywaniem alkoholu i przyjmowaniem leków. Przeważnie wątroba dzielnie znosi ich eliminację, jednak nadmiar wszystkich czynników może powodować nieprzyjemne skutki.

Obciążenie wątroby może być przyczyną długotrwałego przemęczenia oraz złego samopoczucia. Poza tym, zalegające w ciele toksyny powodują nieprzyjemne dolegliwości trawienne, zmiany skórne oraz stany zapalne. Jeśli nic z tym nie zrobimy, w przyszłości poniesiemy poważne konsekwencje zdrowotne. Trzeba zwrócić uwagę na jakość naszej diety.

Oto kilka produktów, które odciążają wątrobę i pomagają pozbyć się toksyn.

  • Zielone warzywa - tego typu warzywa zawierają chlorofil, który ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę. Ułatwia on oczyszczanie krwi oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki jego obecności wyeliminujemy metale ciężkie, pestycydy oraz inne szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego też w codziennej diecie powinny się znaleźć: szpinak, jarmuż, czy też ogórki.
  • Cytrusy - kwaśne owoce (pomarańcze, cytryny, grejpfruty) wspomagają naturalne procesy oczyszczania organizmu. A wszystko za sprawą obecności witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Dzięki ich obecności zostaje pobudzone wytwarzanie enzymów, które wspomagają pracę wątroby.
  • Buraki - to czerwone warzywo zazwyczaj traktowane jest po macoszemu – jako nic nieznaczący dodatek do niedzielnego obiadu. To jeden z najprostszych i najtańszych produktów, który jest gwarantem długiego zdrowia. Znajdziemy w nim dużo cennych przeciwutleniaczy oraz substancji odżywczych. Dzięki temu nasza wątroba będzie pracować wydajniej, zaś toksyny zostaną szybciej wydalone z organizmu.
  • Kurkuma - przyprawa o intensywnym kolorze znakomicie wpływa na pracę wątroby, sprzyjając jej regeneracji oraz regulując pracę. Jest znakomitym źródłem antyoksydantów, które pomogą nam w walce z toksynami.
  • Awokado - niektórzy unikają spożywania awokado ze względu na zawarty w nim tłuszcz. Jednak są to zdrowe tłuszcze omega-3, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
COUNT:33