Dieta a wysoki cholesterol – co jeść, a co ograniczać?

Opublikowano: 2014-10-16
Dieta obniżająca cholesterol.
O podwyższony poziom cholesterolu we krwi wcale nie jest tak trudno. To problem dotykający nie tylko osób starszych i z nadwagą, ale coraz częściej także młodych.

Są jednak sposoby na to, aby cholesterol obniżać naturalnie i skutecznie.

Badania przeprowadzone przez Ogólnopolski Program Walki z Cholesterolem „Proaktywnie dla Serca” wskazują, że około 61 proc. Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, o czym wielu z nich nie ma pojęcia. Przy tym około 33 proc. osób w wieku 18-34 lat również ma problemy z cholesterolem. Są to niepokojące wyniki, ponieważ to właśnie nadmiar cholesterolu prowadzi do zawałów serca, miażdżycy i udaru mózgu.

Cholesterol w organizmie człowieka
Nie każdy wie, że cholesterol to związek, bez którego nie moglibyśmy żyć. Wchodzi w skład budowy błony komórkowej, jest prekursorem w produkcji hormonów płciowych, kortykosterydów, kwasów żółciowych czy witaminy D. Jego odpowiedni poziom jest jak najbardziej pożądany. Dopiero wtedy, gdy jest on zbyt wysoki, pojawiają się problemy.

Dotyczy to w szczególności cholesterolu LDL, czyli o niskiej gęstości. Jest też potocznie nazywany „złym” cholesterolem, ponieważ to on jest odpowiedzialny za zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jego brat, cholesterol HDL o wysokiej gęstości, jest jego przeciwieństwem, dlatego to jego niska ilość powinna być alarmująca.

Dobra dieta to dobry cholesterol
Podstawą w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi jest właściwa dieta niskocholesterolowa. Organizm człowieka może samoczynnie wytwarzać cholesterol, ale przyjmuje go też z pokarmów, głównie z mięs, wędlin, kiełbas, masła, smalcu czy jajek, w których jego ilość jest najwyższa. W ten sposób osoby jedzące dużo produktów zwierzęcych często borykają się z podwyższonym cholesterolem.

Dlatego profilaktycznie dla zdrowia oraz w sytuacji, w której trzeba obniżyć poziom cholesterolu, zaleca się przejście na dietę bazującą głównie na produktach roślinnych. Powinna ona zawierać między innymi produkty pełnoziarniste bogate w błonnik, warzywa, owoce, chudy nabiał, także ryby oraz chude mięso.

Co z tłuszczami?
Zamiast tłuszczów zwierzęcych lepiej wybrać oleje nierafinowane do używania na zimno, a do smarowania pieczywa specjalne margaryny ze sterolami roślinnymi – mają udowodnione działanie obniżające cholesterol. Do smażenia można wykorzystać olej ryżowy, rzepakowy lub z pestek winogron, ale najlepiej smażyć krótko lub zastąpić smażenie pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze lub w wodzie czy grillowaniem.

Oprócz diety warto też pomyśleć o uprawianiu sportów oraz obniżyć stres w swoim życiu. W ten sposób można skutecznie zapobiegać wysokiemu poziomowi „złego” cholesterolu we krwi i cieszyć się zdrowiem!

Fot. pixabay.com
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15