Są jednak sposoby na to, aby cholesterol obniżać naturalnie i skutecznie.
Badania przeprowadzone przez Ogólnopolski Program Walki z Cholesterolem „Proaktywnie dla Serca” wskazują, że około 61 proc. Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, o czym wielu z nich nie ma pojęcia. Przy tym około 33 proc. osób w wieku 18-34 lat również ma problemy z cholesterolem. Są to niepokojące wyniki, ponieważ to właśnie nadmiar cholesterolu prowadzi do zawałów serca, miażdżycy i udaru mózgu.
Cholesterol w organizmie człowieka
Nie każdy wie, że cholesterol to związek, bez którego nie moglibyśmy żyć. Wchodzi w skład budowy błony komórkowej, jest prekursorem w produkcji hormonów płciowych, kortykosterydów, kwasów żółciowych czy witaminy D. Jego odpowiedni poziom jest jak najbardziej pożądany. Dopiero wtedy, gdy jest on zbyt wysoki, pojawiają się problemy.
Dotyczy to w szczególności cholesterolu LDL, czyli o niskiej gęstości. Jest też potocznie nazywany „złym” cholesterolem, ponieważ to on jest odpowiedzialny za zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jego brat, cholesterol HDL o wysokiej gęstości, jest jego przeciwieństwem, dlatego to jego niska ilość powinna być alarmująca.
Dobra dieta to dobry cholesterol
Podstawą w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi jest właściwa dieta niskocholesterolowa. Organizm człowieka może samoczynnie wytwarzać cholesterol, ale przyjmuje go też z pokarmów, głównie z mięs, wędlin, kiełbas, masła, smalcu czy jajek, w których jego ilość jest najwyższa. W ten sposób osoby jedzące dużo produktów zwierzęcych często borykają się z podwyższonym cholesterolem.
Dlatego profilaktycznie dla zdrowia oraz w sytuacji, w której trzeba obniżyć poziom cholesterolu, zaleca się przejście na dietę bazującą głównie na produktach roślinnych. Powinna ona zawierać między innymi produkty pełnoziarniste bogate w błonnik, warzywa, owoce, chudy nabiał, także ryby oraz chude mięso.
Co z tłuszczami?
Zamiast tłuszczów zwierzęcych lepiej wybrać oleje nierafinowane do używania na zimno, a do smarowania pieczywa specjalne margaryny ze sterolami roślinnymi – mają udowodnione działanie obniżające cholesterol. Do smażenia można wykorzystać olej ryżowy, rzepakowy lub z pestek winogron, ale najlepiej smażyć krótko lub zastąpić smażenie pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze lub w wodzie czy grillowaniem.
Oprócz diety warto też pomyśleć o uprawianiu sportów oraz obniżyć stres w swoim życiu. W ten sposób można skutecznie zapobiegać wysokiemu poziomowi „złego” cholesterolu we krwi i cieszyć się zdrowiem!
Fot. pixabay.com
Autor zewnętrzny