Dieta fit - co warto o niej wiedzieć?

Opublikowano: 2019-03-25
Co warto wiedzieć o diecie fit?
Wprost proporcjonalnie do zbliżającego się lata, rośnie nasza motywacja do posiadania zgrabnej i szczupłej sylwetki.

Wstydliwe zaległości zimowe w kwestii naszej aktywności fizycznej mogą sprawić, że - by osiągnąć wymarzoną figurę - nie wystarczy wylewać hektolitrów potu na siłowni, ale trzeba będzie również zainwestować w specjalną dietę. Właśnie dlatego w poniższym tekście przedstawiamy przydatne informacje o diecie FIT. Być może Ty również powinieneś się na nią zdecydować!

Dieta FIT – dobra dla każdego

Dietę FIT można stosować w każdym wieku, niezależnie od płci i wcześniejszych doświadczeń w zakresie sportu, aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania się. Warto stosować ją zarówno, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i zredukować zbędne kilogramy, jak i wtedy gdy dobrze czujemy się ze swoim ciałem, ale zdajemy sobie sprawę, że niezdrowy tryb życia może prowadzić do poważnych powikłań, które ujawniają się dopiero po czasie. Pomaga w leczeniu cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowych i naczyniowych. Dieta FIT poprawi również nasze samopoczucie.

Dieta FIT – czy to naprawdę festiwal wyrzeczeń?

Dieta odchudzająca FIT kojarzy nam się przede wszystkim z mnóstwem wymagających wyrzeczeń i koniecznością posiadania żelaznej siły woli. Musimy przecież odmówić sobie wielu przyjemności – jakoś już tak to jest, że to, co najbardziej nam smakuje, najczęściej nie jest najzdrowsze. Pragnąc zadbać o własną sylwetkę, będziemy musieli wyeliminować z jadłospisu słodycze i fast foody, ograniczyć nieregularne spożywanie posiłków, a także wprowadzić do jadłospisu więcej owoców i warzyw (które mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe przekąski, takie jak słone chipsy czy czekoladowe batony – puste kalorie to nic dobrego!).

Regularność  i zmiana przyzwyczajeń – klucz do sukcesu

Przechodząc na dietę FIT, być może będziemy zmuszeni jeść mniej, a w zamian robić to częściej – małe porcje dostarczane regularnie do organizmu mogą przynieść niespodziewane efekty (koniec z najadaniem się na noc!).

Posiłki powinny być spożywane co około trzy godziny, dzięki czemu nasz organizm będzie prawidłowo magazynował i przekształcał dostarczoną energię. Warto ograniczyć spożywanie potraw smażonych na tłuszczu oraz spróbować mięs i warzyw gotowanych na parze – ten sposób przyrządzania dań pozwala zachować więcej wartości odżywczych, które potrawa traci, gdy jest przyrządzana w inny (tradycyjny) sposób.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15