Wstydliwe zaległości zimowe w kwestii naszej aktywności fizycznej mogą sprawić, że - by osiągnąć wymarzoną figurę - nie wystarczy wylewać hektolitrów potu na siłowni, ale trzeba będzie również zainwestować w specjalną dietę. Właśnie dlatego w poniższym tekście przedstawiamy przydatne informacje o diecie FIT. Być może Ty również powinieneś się na nią zdecydować!
Dietę FIT można stosować w każdym wieku, niezależnie od płci i wcześniejszych doświadczeń w zakresie sportu, aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania się. Warto stosować ją zarówno, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i zredukować zbędne kilogramy, jak i wtedy gdy dobrze czujemy się ze swoim ciałem, ale zdajemy sobie sprawę, że niezdrowy tryb życia może prowadzić do poważnych powikłań, które ujawniają się dopiero po czasie. Pomaga w leczeniu cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowych i naczyniowych. Dieta FIT poprawi również nasze samopoczucie.
Dieta odchudzająca FIT kojarzy nam się przede wszystkim z mnóstwem wymagających wyrzeczeń i koniecznością posiadania żelaznej siły woli. Musimy przecież odmówić sobie wielu przyjemności – jakoś już tak to jest, że to, co najbardziej nam smakuje, najczęściej nie jest najzdrowsze. Pragnąc zadbać o własną sylwetkę, będziemy musieli wyeliminować z jadłospisu słodycze i fast foody, ograniczyć nieregularne spożywanie posiłków, a także wprowadzić do jadłospisu więcej owoców i warzyw (które mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe przekąski, takie jak słone chipsy czy czekoladowe batony – puste kalorie to nic dobrego!).
Przechodząc na dietę FIT, być może będziemy zmuszeni jeść mniej, a w zamian robić to częściej – małe porcje dostarczane regularnie do organizmu mogą przynieść niespodziewane efekty (koniec z najadaniem się na noc!).
Posiłki powinny być spożywane co około trzy godziny, dzięki czemu nasz organizm będzie prawidłowo magazynował i przekształcał dostarczoną energię. Warto ograniczyć spożywanie potraw smażonych na tłuszczu oraz spróbować mięs i warzyw gotowanych na parze – ten sposób przyrządzania dań pozwala zachować więcej wartości odżywczych, które potrawa traci, gdy jest przyrządzana w inny (tradycyjny) sposób.
Fot. Materiały zewnętrzne