Dieta na zdrowe oczy

Opublikowano: 2016-04-07
Co należy jeść, aby mieć zdrowe oczy.
Istnieje powiązanie pomiędzy dietą a chorobami oczu, tj. zaćma, AMD czy jaskra.

Prawidłowa dieta pomoże uregulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, który ma bezpośredni wpływ na rozwój m. in. jaskry. Powinna zawierać:

  • Warzywa i owoce (źródła karotenoidów) – warzywa zielone (szpinak, jarmuż, kapusta włoska, brukselka, koper, brokuły, groszek zielony, sałata, seler naciowy), jajka (do 6 jajek tygodniowo), warzywa żółte i pomarańczowe (dynia, kukurydza, papryka, fasolka szparagowa, marchew, pomidory). Te karotenoidy zwalczają wolne rodniki, które z wiekiem psują nam oczy; zwiększają przepływ krwi do tkanek oka; zmniejszają procesy zapalne; stanowią naturalny „filtr przeciwsłoneczny” w oku.
  • Źródła dobrych tłuszczów – łosoś, tuńczyk, makrela, śledź. Zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ogólne i lokalne stany zapalne, naprawiają uszkodzone komórki, zmniejszają ryzyko rozwoju AMD. Najlepiej jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu, pod różną postacią: gotowane, pieczone lub przyrządzane na parze.
  • Ważne składniki diety - witaminy C i E (mają silne działanie antyoksydacyjne, zapobiegają degeneracji siatkówki oka); witamina A (jej niedobór powoduje pogorszenie wzroku, ślepotę zmierzchową oraz wysychanie spojówek i rogówki). Źródła: szpinak, marchew, brokuły, jarmuż, dynia, tran i wątróbka.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15