Dieta na zdrowe oczy
Opublikowano: 2016-04-07
Istnieje powiązanie pomiędzy dietą a chorobami oczu, tj. zaćma, AMD czy jaskra.
Prawidłowa dieta pomoże uregulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, który ma bezpośredni wpływ na rozwój m. in. jaskry. Powinna zawierać:
- Warzywa i owoce (źródła karotenoidów) – warzywa zielone (szpinak, jarmuż, kapusta włoska, brukselka, koper, brokuły, groszek zielony, sałata, seler naciowy), jajka (do 6 jajek tygodniowo), warzywa żółte i pomarańczowe (dynia, kukurydza, papryka, fasolka szparagowa, marchew, pomidory). Te karotenoidy zwalczają wolne rodniki, które z wiekiem psują nam oczy; zwiększają przepływ krwi do tkanek oka; zmniejszają procesy zapalne; stanowią naturalny „filtr przeciwsłoneczny” w oku.
- Źródła dobrych tłuszczów – łosoś, tuńczyk, makrela, śledź. Zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ogólne i lokalne stany zapalne, naprawiają uszkodzone komórki, zmniejszają ryzyko rozwoju AMD. Najlepiej jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu, pod różną postacią: gotowane, pieczone lub przyrządzane na parze.
- Ważne składniki diety - witaminy C i E (mają silne działanie antyoksydacyjne, zapobiegają degeneracji siatkówki oka); witamina A (jej niedobór powoduje pogorszenie wzroku, ślepotę zmierzchową oraz wysychanie spojówek i rogówki). Źródła: szpinak, marchew, brokuły, jarmuż, dynia, tran i wątróbka.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com