Dieta na żołądkowe problemy
Opublikowano: 2019-12-09
Pieczenie i zgaga wywołane refluksem i wrzodami żołądka nie należą do najprzyjemniejszych. Jednak nie jest to poważna choroba i można ją szybko i skutecznie wyleczyć. Trzeba przestrzegać kilku zasad.
Dieta osób z chorym przewodem pokarmowym powinna być lekkostrawna. Ważne jest także, żeby jeść posiłki w małych porcjach, najlepiej co 2-3 godziny.
- Chory może jeść mięso, wędliny z chudego drobiu, najlepiej gotowane lub pieczone w folii bez tłuszczu, z dodatkiem gotowanych lub blanszowanych warzyw (marchew, pietruszka, brokuł, cukinia, dynia, kalafior). Sałatki doprawiamy oliwą bezpośrednio przed podaniem. Owocem serwowanym na deser może być banan, gruszka, brzoskwinia albo melon.
- Na śniadanie zamiast pieczywa lepiej podać owsiankę, ponieważ na bułki czy chleb chorzy reagują różnie. Często zdarza się, że graham lub razowy wywołuje dolegliwości i poczucie dyskomfortu.
- Warto sięgnąć po miód manuka (z wyjątkiem cukrzyków i alergików), który działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Miód najlepiej pić rozpuszczony w szklance letniej wody, na czczo, pół godziny przed posiłkiem.
- Potrawy lepiej doprawiać ziołami, które nie wymagają wydzielania soków trawiennych: koperkiem, bazylią, oregano, cynamonem, słodką papryką, majerankiem, zielem angielskim czy liściem laurowym. Natomiast te przyprawy szkodzą jeszcze bardziej: czosnek, mięta, tymianek i kurkuma.
- Chudy nabiał zwykle pomaga, ale warto obserwować reakcje. Jeśli po kefirze pojawi się chrypka czy kaszel, najlepiej je ograniczyć.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowsk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com