Dieta na żołądkowe problemy

Opublikowano: 2019-12-09
Masz problemy żołądkowe? Zmień dietę.
Pieczenie i zgaga wywołane refluksem i wrzodami żołądka nie należą do najprzyjemniejszych. Jednak nie jest to poważna choroba i można ją szybko i skutecznie wyleczyć. Trzeba przestrzegać kilku zasad.

Dieta osób z chorym przewodem pokarmowym powinna być lekkostrawna. Ważne jest także, żeby jeść posiłki w małych porcjach, najlepiej co 2-3 godziny.

  • Chory może jeść mięso, wędliny z chudego drobiu, najlepiej gotowane lub pieczone w folii bez tłuszczu, z dodatkiem gotowanych lub blanszowanych warzyw (marchew, pietruszka, brokuł, cukinia, dynia, kalafior). Sałatki doprawiamy oliwą bezpośrednio przed podaniem. Owocem serwowanym na deser może być banan, gruszka, brzoskwinia albo melon.
  • Na śniadanie zamiast pieczywa lepiej podać owsiankę, ponieważ na bułki czy chleb chorzy reagują różnie. Często zdarza się, że graham lub razowy wywołuje dolegliwości i poczucie dyskomfortu.
  • Warto sięgnąć po miód manuka (z wyjątkiem cukrzyków i alergików), który działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Miód najlepiej pić rozpuszczony w szklance letniej wody, na czczo, pół godziny przed posiłkiem.
  • Potrawy lepiej doprawiać ziołami, które nie wymagają wydzielania soków trawiennych: koperkiem, bazylią, oregano, cynamonem, słodką papryką, majerankiem, zielem angielskim czy liściem laurowym. Natomiast te przyprawy szkodzą jeszcze bardziej: czosnek, mięta, tymianek i kurkuma.
  • Chudy nabiał zwykle pomaga, ale warto obserwować reakcje. Jeśli po kefirze pojawi się chrypka czy kaszel, najlepiej je ograniczyć.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowsk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:30