W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Dla serca – czekolada!

Opublikowano: 2013-04-03
Czy słodycze mogą pomagać – a nawet ratować zdrowie?
Czy słodycze mogą pomagać – a nawet ratować zdrowie? I co ma wspólnego czekoladowy wafelek z sercem?

Poglądy lekarzy czy dietetyków na temat słodyczy nie należą do tych, których słuchamy najchętniej. Z czego bowiem się cieszyć, jeśli zewsząd dochodzą do nas informacje, że cukier tak naprawdę źle wpływa na nasze ciało i umysł, przez słodycze dzieci są rozdrażnione i mają problemy z koncentracją, a do tego czekolada złośliwie odkłada się na biodrach.

Niestety nie mamy dla Was dobrych wiadomości – wszystko to prawda. Uprzedzając jednak głośne jęki zawodu. powszechny lament oraz wątpliwości, czy w takim razie nie ma już żadnego ratunku i faktycznie należy całkowicie zerwać tę jakże satysfakcjonującą przyjaźń z małym popołudniowym co nieco, uspokajamy – słodycze są szkodliwe, ale pod jednym małym warunkiem – jeśli z nimi przesadzamy i zastępują nam one codzienne posiłki! Wiadomo przecież, że wszystko co w nadmiarze, na dłuższą metę szkodzi. Nawet brukselka.

Gdy już uspokojeni powyższą myślą zasiądziemy w fotelu z filiżanką świeżo parzonej kawy lub kubkiem aromatycznej herbaty (najlepiej z imbirem, cytryną i goździkami) warto się zastanowić, czy w takim razie słodycze pomagają – i dlaczego. Co sprawia, że po spożyciu kawałka przysłowiowej czekolady stajemy się żwawsi, czujniejsi, sprawniej myślimy, poprawia nam się refleks i nawet plucha za oknem nie jest tuż taka straszna?

Dzieje się tak dlatego, że szare komórki, aby prawidłowo funkcjonować, potrzebują przede wszystkim stałych dostaw glukozy. To właśnie cukier jest bodźcem do działania mózgu, a w sytuacji jego niedoboru padamy ofiarą irytacji i zachowań depresyjnych. Upraszczając nieco można powiedzieć, że to właśnie odpowiednio wysoki poziom cukru we krwi sprawia, że nasz organizm produkuje więcej tzw. hormonów szczęścia (dopamina, serotonina, endorfiny), tych zaś poziom bezpośrednio wpływa na nasz nastrój i samopoczucie.  Im więcej hormonów szczęścia, tym czujemy się lepiej. 

Czy słodycze mogą pomagać – a nawet ratować zdrowie?
Okazuje się, że tak. Na sklepowych półkach znajdziemy np. chrupiące wafelki, które poza zaspokajaniem naszych słodkich zachcianek, wspierają… prace badawcze w dziedzinie medycyny! Wafelki TikTak, bo o nich mowa, są elementem programu TikTak. Jestem na Tak!  realizowanego na rzecz Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religii w Zabrzu. Program ten ma na celu pozyskanie funduszy na opracowanie i wdrożenie pierwszej w Polsce rodziny protez serca dla dzieci oraz kształtowanie świadomości Polaków w dziedzinie transplantologii. Tradycyjny, kakaowy wafelek otulony został delikatną, mleczną czekoladą, której jakość gwarantuje swoją marką światowy lider w branży czekoladowej Grupa Barry Callebaut. Wafelki TikTak jednak nie tylko przepysznie smakują, ale dodatkowo dostarczają 100% radości pomagania – dochód z ich sprzedaży wspiera budowę sztucznej komory serca dla dzieci. Szczytny cel, który kryje się za kolorowym, radosnym opakowaniem sprawia, że teraz, sięgając po chwilę przyjemności, możemy nie mieć już żadnych wyrzutów sumienia.  www.tiktakjestemnatak.pl

IP



Polecane
Facebook
 
COUNT:33