Dlaczego warto pokochać czarnuszkę?

Opublikowano: 2017-05-06
Prozdrowotne właściwości czarnuszki.
Już starożytni mówili o niej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. Dziś laboratoria to potwierdzają.

Te maleńkie ziarenka zawierają ponad sto cennych, biologicznie aktywnych substancji. To dlatego czarnuszka ma tak duże zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Na Bliskim Wschodzie mówi się, że profilaktycznie wystarczy 10 ziarenek dziennie, aby trzymać się od chorób z daleka.

Dlaczego warto pokochać czarnuszkę?

  1. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują tworzenie komórek nowotworowych, łagodzą stany zapalne, wzmacniają układ odpornościowy.
  2. Przeciwdziała osteoporozie za pomocą kwasów tłuszczowych, zwiększając gęstość mineralną kości.
  3. Ma działanie przeciwbakteryjne; olejek eteryczny, tymochion, spowalnia rozwój antybiotykoodpornego gronkowca złocistego. Dlatego zalecana jest osobom starszym, zwłaszcza osłabionym lub po poważnych zabiegach szpitalnych.
  4. Zwalcza pasożyty układu pokarmowego – w dojrzałym wieku czarnuszki warto używać na stałe. Dorośli często nie wiedzą, że są chorzy, bo badania w tym kierunku zalecane są głównie dzieciom.
  5. Zapobiega cukrzycy, regulując poziom cukru we krwi dzięki olejkom, wspomaga regenerację trzustki, odpowiedzialnej za produkcję insuliny. Wstrzymuje rozwój cukrzycy typu B, częstej u osób powyżej 50. roku życia.
  6. Pomaga pozbyć się nadciśnienia – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i miażdżycy.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15