W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Dlaczego zęby żółkną?

Opublikowano: 2017-10-24
Jak uchronić się przed żółtymi zębami.
Żółte zęby to upiorny problem znany większości z nas. Przebarwienia zawstydzają, sprawiają, że niechętnie się uśmiechamy i nie jesteśmy pewni siebie.

Często zastanawiamy się, czemu mimo odpowiedniej higieny jamy ustnej, nie możemy pochwalić się śnieżnobiałym uśmiechem… Niestety na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ u źródeł zżółkniętych zębów znajduje się wiele czynników.

Przyczyny zmiany koloru uzębienia dzieli się na dwie grupy: działanie czynników zewnętrznych, które wywołują przebarwienia powierzchniowe oraz na działanie czynników wewnętrznych powodujących przebarwienia w głębszej strukturze zęba. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku warto zdecydować się na profesjonalne wybielanie zębów, ponieważ zwykłe pasty nie pomogą uzyskać pięknego uśmiechu.

Przebarwienia spowodowane przez czynniki zewnętrzne

Czynniki zewnętrzne, które przebarwiają zęby, to rzecz jasna przede wszystkim spożywane pokarmy i napoje, a także dym papierosowy. Poprzez bezpośredni kontakt działają one na zewnętrzną powłokę pokrywającą zęby – na szkliwo. Oczywiście, nie wszystko to, co jemy, wpływa negatywnie na kolor naszych zębów. Zagrożeniem są przede wszystkim pokarmy i napoje  o ciemnym kolorze: kawa, czarna herbata, czerwone wino, cola, jagody, grejpfruty, jagody, wiśnie, maliny, granaty, ciemne sosy, curry, winogrona. Za przebarwienia odpowiedzialne są zawarte w nich chromogeny produkujące pigmenty – substancje te bardzo łatwo przyklejają się do powierzchni zębów. Pośrednio na powstawanie plam i na zmianę koloru wpływ mają substancje zawierające kwasy. Powinno się uważać na cytrusy i napoje gazowane, które uszkadzają szkliwo. Erozja warstwy ochronnej sprawia, że barwniki łatwiej osadzają się na powierzchni zębów, a także wnikają głębiej. Takie samo działanie ma tanina, która znajduje się w herbacie i winie. Najbardziej wskazane byłoby szczotkowanie zębów po każdym spożyciu wyżej wymienionych pokarmów, co niestety może być kłopotliwe. Dentyści podkreślają, jednak, że już samo przepłukanie jamy ustnej pomoże uchronić nas przed niechcianymi przebarwieniami.

Przebarwienia wewnętrzne

O przebarwieniach wewnętrznych mówimy wówczas, gdy zmianie ulegają właściwości przenoszenia światła szkliwa i zębiny. Zmiany te mogą nastąpić na skutek przyjmowania niektórych medykamentów, np. antybiotyków zawierających w składzie substancje takie jak tetracyklina, doksycyklina, płynów do płukania jamy ustnej przeznaczonych do leczenia zapalenia dziąseł działających na bazie chlorheksydyny, leków na trądzik zawierających minocyklinę, a także przyjmowania chemioterapii. Przebarwiać mogą również niektóre leki na alergię, cukrzycę i na zaburzenia krążenia. Kolejnym czynnikiem powodującym przebarwienia zębów są choroby: problemy z tarczycą, nadczynność przedniego płata przysadki, torbielowate zwłóknienie trzustki, hiperbilirubinemia oraz niektóre choroby genetyczne. Przebarwienia często też mają związek z chorobami i urazami zębów – mogą powstać w wyniku leczenia kanałowego, obumarcia miazgi, próchnicy czy odwapnienia. Zęby stają się żółte również wraz z wiekiem, kiedy to ściera się z nich szkliwo.

Źródło: StyleWhite.pl - Węgiel aktywny wybielanie zębów

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
COUNT:33