Dolina Stubai –miejsce zimowych rozkoszy kulinarnych

Opublikowano: 2011-11-24
Dolina Stubai
Przyjemne doświadczenia mają bezwzględne pierwszeństwo w Dolinie Stubai. Oprócz licznych atrakcji dla fanów białego szaleństwa, region może się poszczycić bogatą ofertą gastronomiczną.

Po zejściu ze stoku narciarze mogą wybierać spośród wielu przysmaków regionu oferowanych zarówno przez eleganckie restauracje, jak i mniejsze bary i punkty gastronomiczne. Wszystko to zapewnia gościom idealne dopełnienie udanego zimowego wypoczynku.

Nie od dziś wiadomo, że ruch i czyste, górskie powietrze zaostrzają apetyt. Po dniu pełnym szaleństwa na nartach nie ma nic przyjemniejszego niż zasłużony, pyszny posiłek. W Stubaiu na gości czeka bardzo bogata oferta smakowitych potraw i słodkich przyjemności, przygotowywanych z tradycyjnych lokalnych składników. Tak szeroki i naturalny asortyment przyprawia o zawrót głowy! W końcu wybór pomiędzy talerzem zimnych mięs serwowanym wraz z tradycyjnie wypiekanym chlebem a domowej roboty jabłkowym strudlem z sosem waniliowym wcale nie jest taki prosty. Ze swojej strony gorąco polecamy spróbowanie pysznego tradycyjnego austriackiego Kaiserschmarrn (cukrzone naleśniki z rodzynkami)
z powidłem śliwkowym.

Przytulna i wiejska - magia domów z bali w Dolinie Stubai
Ponad trzydzieści gospód zbudowanych z bali oferuje gościom tradycyjne regionalne specjał. Zlokalizowane zaraz przy centrum narciarskim Schlick w Fulpmes, w Serlesbahnen na polanie dla rodzin, w Mieders i przy Elferbergbahnen w Neustift kuszą bogatą ofertą smakowitych dań. Oferowane tu tradycyjne mączne potrawy takie jak Kiachl i Knödel (rodzaje klusek) dostarczą energii nawet najbardziej wytrwałym miłośnikom sportów zimowych. Ponieważ aktywność na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, wszystkie potrawy smakują niebiańsko. A z racji doskonałych okoliczności do spalania kalorii, każdy może pozwolić sobie na dokładkę.

W eleganckim stylu
Kuchnia najwyższych lotów - dosłownie, i w przenośni - czeka na gości w ekskluzywnej restauracji Schaufelspitz, z obsługą full-service. To serce górskiej sztuki kulinarnej na Lodowcu Stubai jest ulokowane na wysokości prawie 3000 m. Tu, w eleganckim otoczeniu, z rozgrzewającym ciepłem kominka i niebiańskim widokiem
ze skąpanego w słońcu tarasu, serwowana jest najlepsza austriacka kuchnia z domieszką wpływów międzynarodowych. Szef kuchni i jego zespół tworzą pomysłowe dania, stanowiące nowoczesną aranżację takich klasycznych potraw jak Speckknödel (bekon z kluskami). Po mistrzowsku przygotowują również mięso bizona i gęsią wątrobą. Dla wszystkich miłośników sztuki kulinarnej obowiązkową imprezą będzie „Dine & Wine", wyśmienity wieczór 4 lutego 2012 r., podczas którego zostanie zaserwowane 6 odsłon menu degustacyjnego połączone z smakowaniem win wybranych przez ikonę sztuki sommelierskiej, Paulę Bosch.

Manufaktura makaronu na wysokości 3000 metrów
Miłośnicy past świetnie poczują się w fabryce makaronu w Eisgrat, będącej zarówno restauracją, jak i sklepem. W przygotowanie doskonałych conchiglie, campanelle
i maccheroni zespół restauracji Eisgrat wkłada całe serce i talent. Dzięki otwartej kuchni, goście mogą obserwować jak powstają przepyszne dania. W znanej manufakturze praca wre przez cały czas. W dniach największego ruchu wytwarza się tu do 50 kilogramów makaronu na godzinę! Fanów makaronu ucieszy informacja o imprezie „Pasta - Party”, która odbędzie się 5 lutego 2012 r. w tej położonej najwyżej na świecie fabryce makaronu.

Wieczorową porą
Kaminwurzen (palone kiełbasy wieprzowe) zagryzane chlebem i tłuszczem z pieczonego mięsa są dobrze znanym i docenianym przysmakiem, którego smak najlepiej podkreśla świeże piwo lub domowej roboty sznaps. W Stubaiu dzień nie kończy się wraz z zejściem ze stoku. Można wybrać się na pieszą wycieczkę, spacer na rakietach śnieżnych lub pozjeżdżać na sankach. Czas miło upływa podczas „Rippele" albo wieczoru fondue z muzyką graną na żywo.

Wszyscy ci, którzy po powrocie nie chcą poprzestać jedynie na wspomnieniach o doskonałej kuchni regionu, mogą w co drugi piątek na rynku u rolników kupić tradycyjne produkty takie jak kozi albo ziołowy alpejski ser, cielęcina, dobre mięsa w galarecie albo dzbanek koziego mleka. Smacznego!



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15