Składniki:
1kg mąki pszennej typu 650 lub 70 dkg mąki pszennej + 30 dkg mąki żytniej
0,5 paczki świeżych drożdży
ok. 1 l ciepłej wody
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
garść płatków owsianych
Do przygotowania i pieczenia chleba wykorzystujemy rozmaite akcesoria i sprzęty takie jak miski i drewniane łyżki do mieszania składników, różnej wielkości blachy, specjalne wypiekacze i popularne piekarniki. Jeśli wybierzemy tradycyjną metodę pieczenia, przydatne okażą się odpowiednie formy. Doskonałym rozwiązaniem będą na pewno blachy z powłoką nieprzywieralną, dzięki której bez trudu wyjmiemy nasz wypiek. Wykonane zostały z wysokiej jakości blachy stalowej, która równomiernie się nagrzewa, ułatwiając pieczenie oraz jest łatwa w utrzymaniu czystości. Chleb po wyciągnięciu będzie wspaniale wyglądał i świetnie smakował.
Wszystkie akcesoria kuchenne możesz znaleźć w sklepie internetowym polskiego producenta Galicja.
Drożdże rozpuścić z cukrem i łyżką mąki w 1/3 l ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól, płatki owsiane i kminek. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, trochę wody z dwiema łyżeczkami octu i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Potem ugniatać ciasto łyżką, aby pozbyć się powietrza. Dwie keksówki, np. marki Galicja, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, posypać kminkiem i słonecznikiem, zrobić nacięcia nożem i odstawić na kilka minut, aby znów podrosło. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni w trybie góra-dół i wstawić chleb skropiony wcześniej wodą na około 50 minut.
ip
fot. Galicja