Domowy chleb

Opublikowano: 2018-03-20
Przepis na chlep domowy od producenta akcesoriów kuchennych Galicja.
Przepis na domowy chleb według receptury Renaty Babicz z firmy Galicja.

Składniki:
1kg mąki pszennej typu 650 lub 70 dkg mąki pszennej + 30 dkg mąki żytniej
0,5 paczki świeżych drożdży
ok. 1 l ciepłej wody
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
garść płatków owsianych

Do przygotowania i pieczenia chleba wykorzystujemy rozmaite akcesoria i sprzęty takie jak miski i drewniane łyżki do mieszania składników, różnej wielkości blachy, specjalne wypiekacze i popularne piekarniki. Jeśli wybierzemy tradycyjną metodę pieczenia, przydatne okażą się odpowiednie formy. Doskonałym rozwiązaniem będą na pewno blachy  z powłoką nieprzywieralną, dzięki której bez trudu wyjmiemy nasz wypiek. Wykonane zostały z wysokiej jakości blachy stalowej, która równomiernie się nagrzewa, ułatwiając pieczenie oraz jest łatwa w utrzymaniu czystości. Chleb po wyciągnięciu będzie wspaniale wyglądał i świetnie smakował.
Wszystkie akcesoria kuchenne możesz znaleźć w sklepie internetowym polskiego producenta Galicja.

Drożdże rozpuścić z cukrem i łyżką mąki w 1/3 l ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól, płatki owsiane i kminek. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, trochę wody z dwiema łyżeczkami octu i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Potem ugniatać ciasto łyżką, aby pozbyć się powietrza. Dwie keksówki, np. marki Galicja, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, posypać kminkiem i słonecznikiem, zrobić nacięcia nożem i odstawić na kilka minut, aby znów podrosło. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni w trybie góra-dół i wstawić chleb skropiony wcześniej wodą na około 50 minut.

ip
fot. Galicja




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:34