W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Eteryczny olejek kminkowy na dobre trawienie

Opublikowano: 2017-10-11
Owoce kminku zwyczajnego znane były już w neolicie, znaleziono je w wykopaliskach pochodzących z tego okresu na terenie północnych Niemczech.

Prawdopodobnie z dobrodziejstw kminku korzystali także starożytni Grecy i Rzymianie. W Polsce używany był już za panowania Piastów, spotykamy go w kapitularzach Ludwika Pobożnego na listach cen przypraw miasta Gdańska z 1410 roku. * Dziś kminek zwyczajny uprawiany jest w Europie, Ameryce Północnej i Azji.

Nasiona kminku stosowane były, jako dodatek do ciężkostrawnych dań, przede wszystkim mięsnych, które tworzyły główne menu naszych przodków. Ta wspaniała aromatyczna przyprawa obecna jest nadal niemal w każdej kuchni, dodaje się ją także do potraw warzywnych, wypieków, pieczywa, serów i słonych ciast. Niektórzy wielbiciele kminku lubią rozgryzać maleńkie aromatyczne ziarenka, wyłuskując je na przykład ze skórki chleba, a nawet zmielone spożywać oddzielnie na poprawę trawienia.  Znany każdemu od dzieciństwa kminek posiada wyrazisty, odświeżający aromat i wspaniałe właściwości terapeutyczne. W medycynie naturalnej uważany jest za przyprawę, środek aromatyzujący i leczniczy w schorzeniach gastrycznych oraz zwiększający wydzielanie mleka u karmiących matek. Działa przeciwskurczowo, polepsza trawienie, jest środkiem wiatropędnym, likwidującym wzdęcia i kolki. Kminek odświeża oddech, wpływa korzystnie na apetyt, łagodzi dolegliwości menstruacyjne. Przy schorzeniach woreczka żółciowego zaleca się żucie codziennie po kilka ziaren kminku. Ma właściwości moczopędne i wykrztuśne. Jest składnikiem wielu herbatek ziołowych ułatwiających trawienie.

Nieoceniony olejek kminkowy
Olejek eteryczny kminkowy (INCI Carum Carvi Oil)  otrzymywany jest w procesie destylacji z parą wodną nasion kminku zwyczajnego. W aromaterapii wykorzystywany jest głównie w problemach gastrycznych. Działa wiatropędnie, żółciopędnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwdrobnoustrojowo, a przede wszystkim przeciwgrzybiczo.  Używa się go do masażu, kąpieli, kompresów i inhalacji. W dolegliwościach związanych ze złym trawieniem stosuje się miejscowy masaż okolic żołądka specjalną mieszanką olejków eterycznych. Uważany jest również za łagodny afrodyzjak. W połączeniu z innymi olejkami eterycznymi ziołowymi wykorzystywany jest do aromatyzowaniu likierów, wódek żołądkowych, sosów i przetworów mięsnych oraz serów twardych holenderskich zapobiegając ich pleśnieniu. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości terapeutyczne olejek eteryczny kminkowy powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce aromaterapeutycznej. Na pewno warto zabrać go również ze sobą w podróż, gdyż różnego rodzaju problemy trawienne najczęściej dokuczają nam właśnie podczas zmiany diety i obfitych, spożywanych często w godzinach wieczornych posiłków.

Receptura Dr Beta na zaburzenia trawienne, nudności, wzdęcia:


Olejek eteryczny kminkowy (INCI Carum Carvi Oil)                   2 krople
Olejek eteryczny majerankowy (INCI Origanum Majorana Oil)    1 kropla
Olejek eteryczny mięty pieprzowej (INCI Mentha piperita Oil)     1 kropla

Olejki eteryczne należy dodać do 10 ml ( łyżka stołowa) naturalnego bezwonnego oleju z nasion winogron (INCI Vitis Vinifera Oil). Dwa razy dziennie okrężnymi, delikatnymi ruchami masować bolesne miejsca okolic brzucha. Podana porcja wystarcza na 2 masaże. Masaże powinno się powtarzać do ustąpienia objawów.

Receptura Dr Beta na otyłość, zatrzymywanie płynów:

Olejek eteryczny kminkowy (INCI Carum Carvi Oil)                          4 krople
Olejek eteryczny kopru włoskiego (INCI Foeniculum Vulgare Oil)       2 krople
Olejek eteryczny jałowcowy z jagód ( INCI Juniperus Communis Oil)  2 krople
Olejek eteryczny pomarańczowy (INCI Citrus Aurantium Dulcis Oil)    2 krople

* Por. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, PWN Warszawa 2000 r., str. 227
LITERATURA
Iwona Konopacka-Brud, Władysław St. Brud, Aromaterapia dla każdego, Białystok 2007
Iwona Konopacka, Władysław St. Brud, Pachnąca apteka. Tajemnice aromaterapii, Łódź 2008
Aromaterapia – informator Dr Beta®, Warszawa 2010
Monika Dreykorn, Monika Judä, Christina Zacker, Dawna wiedza odkryta na nowo, Warszawa 2010
Red. H. Strzelecka, J. Kowalski, Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, PWN Warszawa 2000

ip
fot. Wirginia Bryll




Facebook
Reklama
 
COUNT:34