Składniki:
• 2 udka z gęsi
• łyżka smalcu
• 15 g przyprawy do kurczaka Knorr
• cebula
• 4 jabłka
• litr rosołu
• łyżeczka gałki muszkatołowej
• łyżeczka cynamonu
• łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
1. Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą Knorr, która nada aromatu panierce.
2. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
3. Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
4. Podlej rosołem i duś do miękkości.
5. Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.
ip
fot. Knorr