Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”, który odbył się w sierpniu w Pabianicach. W ramach festiwalu odbył się m.in. konkurs kulinarny, gdzie 12 duetów przygotowało dania z gęsiny. Najlepszym zespołem okazali się Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Restauracji Warszawskiej (Hotel Centrum Sosnowiec). Jednym z patronów merytorycznych wydarzenia był Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”, w ramach którego propagowana jest rodzima żywność wysokiej jakości i jej wytwórcy.
Z myślą o festiwalu Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista prawa żywieniowego z Centrum Znakowania Żywności, przygotowała prezentację „Wartość żywieniowa gęsiny” , która przybliżyła cenne informacje na temat mięsa z gęsi.
O czym warto pamiętać sięgając po gęsinę? :
Ile tłuszczu jest w gęsinie?
Mięso to zawiera bardzo dużo (aż 23%!) dobrej jakości białka (tak cenionego zwłaszcza przez sportowców), a także cenne witaminy i składniki mineralne.
Porównywanie informacji o zawartości tłuszczu w dowolnym rodzaju mięsa nie jest wcale łatwe. Różne elementy mięsa charakteryzuje bardzo różna wartość odżywcza, przede wszystkim w zakresie zawartości tłuszczu. Dla przykładu: porcja szynki wieprzowej (100 g) może zawierać niecałe 3 g tłuszczu, ale taka sama ilość karkówki wieprzowej dostarcza ponad 20 g tego składnika. - Podobnie jest z gęsiną: wartość odżywcza poszczególnych elementów może dość znacznie się od siebie różnić. Mięso z ud gęsi (bez skóry) jest pod względem zawartości tłuszczu zbliżone do mięsa kaczki (ok. 7%), ale pierś jest niemal dwa razy chudsza; po obróbce termicznej często staje się twarda, co jest cechą charakterystyczną dla „chudych” mięs. Przytoczone dane pochodzą z baz zagranicznych. W Polsce niestety wciąż brakuje sprawdzonych danych analitycznych dotyczących wartości odżywczych najpopularniejszych elementów gęsiny - zaznacza K. Szatkowska.
Ze skórą czy bez?
Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Katarzyna Szatkowska przypomina jednak, że 100 g mięsa ze skórą zawiera 371 kcal oraz ok. 33-34 g tłuszczu. Natomiast ta sama porcja mięsa bez skóry dostarcza 161 kcal i 7 g tłuszczu. Właściwy sposób przygotowania gęsiny: - Z punktu widzenia dietetyka, najkorzystniejszymi metodami obróbki gęsiny są pieczenie, grillowanie i duszenie. Nie zachęcam natomiast do smażenia gęsi w głębokim tłuszczu - mówi Katarzyna Szatkowska.
Z jabłkiem czy żurawiną?
- Mięso gęsi najlepiej łączyć z kaszami, warzywami i produktami pełnoziarnistymi. Świetnie sprawdzą się również lekkie dressingi oraz bakalie (do nadziewania) - wylicza K. Szatkowska. W kontekście gęsiny warto także przypomnieć, że żelazo (zawarte także w tym mięsie) jest lepiej przyswajalne „w towarzystwie” produktów bogatych w wit. C. - Z tego względu zachęcam do posypywania gęsiny np. natką pietruszki - poleca dietetyk. Żurawina to kolejny produkt często łączony z gęsiną. Katarzyna Szatkowska radzi jednak, by w tym przypadku mieć na uwadze wysoką zawartość cukru w suszonych owocach.
ip
fot. DocenPolskie.pl/ Na zdjęciu danie laureatów konkursu Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”