"Goji jagody życia. Odporność, witalność, długowieczność" - recenzja

Opublikowano: 2016-09-25
Modne ostatnio w Polsce owoce goji od A do Z , czyli od przedstawienia co to jest i gdzie rośnie do pomysłów na własną uprawę i przyrządzanie.

Shalila Sharamon i  Bodo J. Baginski zajmujący się zawodowo zdrowym i naturalnym odżywianiem spopularyzowali w 2007 roku "cudowne jagody", które znane od tysięcy lat i chętnie spożywane w kulturze azjatyckiej

Prawdopodobnie najzdrowsze owoce świata zawierają mnóstwo składników odżywczych: substancje witalne, antyoksydanty, witaminę C i B w ogromnych ilościach, 18 różnych aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, żelazo, wapń, cynk, selen – nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy, właściwie w kulturze chińskie traktowane są jako roślina lecznicza. Autorzy przedstawiają też historię uprawy goji  i jej znaczenie w leczeniu takich chorób jak autoimunologiczne, spadek odporności, niskie czy wysokie ciśnienie, cukrzyca, czy za wyski cholesterol.

Szkoda, że przepisów z wykorzystaniem jagód goji jest tak malo. A przecież czytelniczki raczej coś będą chciały przyrządzić niż uprawiać. Sytuację ratuje receptury na  smoothie z wykorzystaniem tych owoców.

Ada Fis
(redakcja@kobieta40.pl)

"Uzdrawiająca moc lasu. Lecznicza energia drzew i roślin" Clemens G. Arvay, Wydawnictwo Vital



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15