Herbata dobra na wszystko

Opublikowano: 2018-12-27
Warto pić herbatę.
Anglicy na wszystkie smutki i radości proponują filiżankę herbaty. Bierzmy z nich przykład, szczególnie chłodna porą. Pijmy herbatę kilka razy dziennie, nie tylko o piątej po południu.

Krzew herbaciany pochodzi z Chin. To on dał początek wszystkim gatunkom herbaty. Różne smaki, barwa i aromat napoju powstaje w procesie obróbki liści. Herbata czarna ma ciemne listki, a po zaparzeniu daje bursztynowo - brązowy napar. Jest najpopularniejsza z herbat – stanowi 80 proc. produkcji światowej. Jej listki miażdży się, zgniata i roluje, a potem poddaje fermentacji, by doprowadzić do utlenienia, a na koniec suszy. Fermentowana jest też herbata czerwona i niebieska.

Herbata zielona, niefermentowana, o jasnych, szarozielonkawych listkach, daje napar słomkowy, łagodny w smaku. To druga pod względem popularności herbata świata. Z krzewu zbiera się pączek i pierwszy listek (lub dwa kolejne). Gdy ususzą się na słońcu, pozostawia się je w nienaruszonym kształcie lub formuje w igiełki, spirale, perełki.

Herbata biała powstaje z listków jeszcze nie do końca rozwiniętych, które w tym stadium pokryte są białym meszkiem. Jest najdelikatniejsza, najszlachetniejsza, daje napar o subtelnym smaku. Jest też najkorzystniejsza dla zdrowia.

Herbata zawiera ważne dla organizmu substancje:

  • Kofeina – przyspiesza przemianę materii, wspiera pracę układu nerwowego, serca, mięśni i nerek. Jej ilość w naparze zależy od sposobu parzenia i rodzaju herbaty (najwięcej jest w białej). Im dłużej parzymy i im cieplejszą wodę wykorzystujemy, tym bardziej pobudzający będzie napar.
  • Polifenole – działają antynowotworowo, spowalniają procesy starzenia. Najwięcej znajduje się w herbacie białej, sporo także w zielonej.
  • Minerały, takie jak żelazo, magnez i sód, krzem, potas, wapń, fosfor, fluor, jod i miedź, a także witaminy A, B, C, E i K.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:32