Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory – jak ją przyrządzić?

Opublikowano: 2018-02-13
Jak przyrządzić idealną, rozgrzewającą herbatę na zimowe wieczory?
Nie wszyscy lubią zimę, zwłaszcza w ostatnich latach, kiedy nie ma śniegu, a za oknem widać ponure, szare niebo. Najgorsze są wtedy wieczory.

Szczęśliwi ci, którzy mogą w domu napalić w kominku, by cieszyć się jego ciepłem i szczególnym klimatem, jaki wytwarzają falujące płomienie. Kto jednak kominka nie posiada, musi zadowolić się filiżanką aromatycznej, rozgrzewającej herbatki i ciepłym kocem.

Rodzaje herbat

W każdym sklepie można spotkać wiele różnych herbat – zarówno tych tradycyjnych (czarnych, zielonych, czerwonych itp.), jak i owocowych czy ziołowych, o szczególnym przeznaczeniu. Na rynku w sposób szczególny wyróżnia się firma Loyd, oferująca kilkadziesiąt rodzajów bardzo dobrej jakości herbat, charakteryzujących się wyjątkowym smakiem i aromatem (dzięki zastosowaniu oryginalnych receptur i surowców z legendarnego „domu herbaty” Thompson Lloyd & Ewart). Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie herbata.info.

Z jakich surowców sporządza się herbaty owocowe?

Przede wszystkim, prawdziwa herbata owocowa zawiera wyłącznie suszone kawałki owoców, a nie herbatę czarną z dodatkiem syntetycznych aromatów. Właściwości lecznicze takiego napoju zależą od rodzaju owoców i ich konkretnych odmian, które wchodzą w jego skład. A jest ich sporo. Na pierwszym miejscu należy wymienić dziką różę, która stanowi jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Poznaj właściwości herbaty z owoców dzikiej róży, a na pewno staniesz się jej fanem. Działanie wzmacniające organizm oraz lecznicze wykazują również maliny, żurawiny, morwa, cytryna, pomarańcza, aronia, borówka, czarna porzeczka, poziomka itd.

Herbata zimową porą

Najlepiej rozgrzać się specjalnie przygotowaną herbatką wzbogaconą np. cynamonem, imbirem i goździkami. Można kupić gotową mieszankę w sklepie, jednak o wiele bardziej będzie nam smakować herbatka sporządzona własnoręcznie. Do szczególnie rozgrzewających dodatków do herbaty należą: imbir (działa podobnie do aspiryny), kardamon, goździki (działanie przeciwbakteryjne), cynamon (pobudza układ krążenia), sok malinowy oraz miód. Jak przyrządzić herbatę rozgrzewającą? Poniżej kilka sprawdzonych przepisów:

Przepis nr 1 (herbata z przyprawami, która dodaje energii)

Należy zagotować szklankę wody z 3 goździkami i kawałkiem laski cynamonu, a następnie dosypać łyżeczkę czarnej herbaty liściastej i parzyć napój pod przykryciem przez ok. 5 minut. W międzyczasie wyciska się sok z połowy pomarańczy i cytryny, który następnie należy dolać do napoju i doprowadzić całość do wrzenia. Napój przelewa się przez sitko do filiżanki i słodzi cukrem lub miodem do smaku.

Przepis nr 2 (Miłosny akcent)

Należy zaparzyć czarną herbatę z kawałkiem laski cynamonu i kilkoma goździkami oraz przygotować porcję gorącej, mlecznej czekolady pitnej. Następnie połączyć gotowe napary i posypać szczyptą pikantnej papryki. Można dodać do smaku listek świeżej mięty.

Przepis nr 3 (z owocami na bogato)

Suszone owoce – rodzynki, morele, śliwki i żurawinę (po kilka sztuk) kroi się w drobną kostkę, zalewa szklanką wody, dodaje kilka goździków, kawałek laski cynamonu i ogrzewa do zagotowania. W oddzielnym naczyniu należy zaparzyć szklankę czarnej herbaty liściastej. Całość łączy się, dosładza miodem lub cukrem do smaku i dolewa łyżeczkę rumu.

Przepis nr 4 (ostry zawodnik)

Po zagotowaniu 0,5 litra wody wrzuca się do niej 1 łyżkę startego imbiru oraz 3 goździki, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 5 do 8 minut. Teraz należy dosypać 2 łyżeczki czarnej herbaty i pół łyżeczki kardamonu, po czym gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec odcedza się napar, słodzi go łyżką miodu i posypuje szczyptą pieprzu cayenne.

Smacznego!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:33