Składniki dla 2 osób
2 kwaśne czerwone jabłka
2 łyżki rodzynek
4 suszone śliwki
4 suszone morele
1 łyżka suszonej żurawiny
20 g płatków owsianych
½ cytryny
masło klarowane
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Suszone owoce i płatki owsiane drobno kroimy, przekładamy do miski, mieszamy i zagniatamy z sokiem z cytryny, łyżką klarowanego masła i cukrem trzcinowym. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki, a następnie do środka nakładamy farsz z płatków owsianych i suszonych owoców. Jabłka przykrywamy, kładziemy na blaszkę, skrapiamy masłem klarowanym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C. Pieczemy przez 25 minut. Gdy jabłkasię pieką , mamy czas na przygotowanie sosu.
ip
fot. Bogdan Biały/BBS, z książki Jolanty Kwaśniewskiej "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie"