W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Jak działa zmywarka?

Opublikowano: 2014-08-11
Zmywanie naczyń w zmywarce.
Zastanawiasz się nad zakupem zmywarki? Warto najpierw dowiedzieć się więcej o jej sposobie działania. Dzięki temu będziesz mogła wybrać optymalny model i obsługiwać go z łatwością.

Mycie wstępne
Kiedy zmywarka zostanie załadowana, naszym zadaniem jest wybranie odpowiedniego programu – zależy to od wskazań producenta indywidualnych dla każdego modelu urządzenia. W wielu przypadkach na początku następuje wstępne mycie naczyń. Na tym etapie usuwane są z nich resztki jedzenia oraz luźne zabrudzenia, które utrudniałyby dalsze czyszczenie. Kiedy woda już je wypłucze, zostaje wypompowana ze zmywarki, a następnie zastąpiona czystą.

Mycie główne
wPo wstępnym płukaniu następuje tak zwane mycie główne. Czas jego trwania uzależniony jest od konkretnego modelu oraz od wybranych przez nas ustawień – obecnie wielu producentów oferuje naprawdę bardzo zróżnicowane opcje w tym zakresie. Podczas mycia głównego otwiera się zbiorniczek, w którym wcześniej umieściliśmy odpowiedni detergent, dzięki któremu zmywanie będzie skuteczne, a naczynia pozostaną świeże i pachnące. Detergent miesza się z wodą, a następnie całość zostaje rozprowadzona za pomocą obrotowych spryskiwaczy. W trakcie tej fazy woda jest podgrzewana do ok. 50-70 stopni Celsjusza. Na koniec brudna woda zostaje wypompowana.

Płukanie i suszenie
W większości zmywarek mamy do czynienia z płukaniem pośrednim, kiedy za pomocą zimnej wody resztki spłukiwane są z wymytych naczyń, a następnie z płukaniem końcowym, podczas którego do wody dodawany jest wlany wcześniej do wlewu nabłyszczacz (dzięki niemu naczynia są lśniące i bez smug). Przy płukaniu końcowym woda jest podgrzewana do ok. 70 stopni, a po jej wypompowaniu gorące powietrze osusza naczynia. Warto pamiętać, że dzięki wykorzystaniu silniejszych niż w przypadku mycia ręcznego detergentów, a także w skutek mycia w wodzie o wysokiej temperaturze, usunięte zostają nie tylko zabrudzenia, lecz także szkodliwe drobnoustroje – zmywarka jest więc urządzeniem pozwalającym utrzymać idealną higienę w kuchni. Chcesz zdobyć bardziej szczegółową wiedzę na ten temat? Przeczytaj więcej o zmywarkach na zmywajwzmywarce.pl.

Obsługa zmywarki nie należy do trudnych zadań, jednak przed jej zakupem oraz pierwszym uruchomieniem warto poznać podstawowe mechanizmy jej działania. Dzięki temu lepiej zadbamy o jej kondycję, a przede wszystkim o skuteczność zmywania.

Autor zewnętrzny
Fot. pixabay.com



Polecane
Facebook
 
COUNT:32