Jak prawidłowo zadbać o organizm narażony na uraz?

Opublikowano: 2017-03-07
Doznałaś urazu? Zadbaj o prawidłową dietę.
Wpływ odżywiania na rekonwalescencję organizmu.

Podczas urazu, na skutek wypadku bądź w wyniku działań medycznych, gdy skóra zostanie przerwana lub przecięta, wzrasta ryzyko zakażenia. Prawidłowe odżywianie lub suplementacja pozwala zwiększyć odporność organizmu. Jak prawidłowo zadbać o ciało przed operacją, po operacji lub urazie?

Przed operacją
Wskazania na kilka tygodni przed operacją:

  • Dieta bogata w wysokojakościowe białko, aby organizm mógł na czas zagoić uszkodzone tkanki.
  • Jedzenie pokarmów zawierających błonnik oraz jogurty, aby uzupełnić pożyteczne bakterie, znajdujące się w jelicie grubym.
  • Spożywanie dużej ilość warzyw, owoców oraz ograniczenie pokarmów węglowodanowych.
  • Spożywanie pokarmów zawierających witaminę F, która wspomaga gojenie się ran.
  • Spożywanie dużych ilości wapnia, odpowiedzialnego za regulację wielu funkcji komórek.
  • Ograniczenie substancji pobudzających, m.in. tytoniu, kawy oraz leków.


Po operacji/urazie
Organizm jest osłabiony i ma za zadanie naprawić uszkodzone tkanki. Stres związany z nieprzyjemnymi wydarzeniami spowodował, że powrót do całkowicie sprawnego funkcjonowania organizmu zwiększa zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Należy jeść świeże owoce i warzywa. Jeśli chirurg na to zezwoli, można stosować wysokobiałkowe odżywki oraz suplementy witaminowo-mineralne.

Sprzymierzeńców znajdziemy również pośród ziół. Skrzyp to bogate źródło krzemionki. Wykazuje działanie wzmacniające oraz wpływa na zdrowie skóry i naczyń krwionośnych, a także dostarcza wielu składników mineralnych, m.in. wapnia, cynku i miedzi. Gorzknik kanadyjski stosowany w leczeniu infekcji, spowodowanych przez pasożyty, bakterie i drożdże. Pobudza układ odpornościowy oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Prawidłowa dieta przyczynia się do sprawnego funkcjonowania organizmu oraz pomaga walczyć z zakażeniami. Witaminy dostarczane w odpowiednich ilościach poprawiają sprawność układu immunologicznego, uodparniają na infekcje oraz wspomagają naprawę uszkodzonych tkanek.

Patrycja Trzcionkowska
(patrycja.trzcionkowska@dlalejdis.pl)

Źródło: ABC witamin, Christina Scott-Moncrieff, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2005

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15