W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Jak przechowywać sery dojrzewające?

Opublikowano: 2014-05-06
Przechowywanie serów dojrzewających.
Polacy kochają sery. I to nie tylko tradycyjne, żółte. Coraz częściej bowiem sięgamy po nowe gatunki, szczególnie pleśniowe sery podpuszczkowe.

Aby zachowały one pełnię smaku i aromatu, muszą być odpowiednio przechowywane. Jan Niezbędny podpowiada, jak zrobić to najlepiej.

Pleśniowe sery podpuszczkowe to sery dojrzewające, które muszą oddychać. Nie powinniśmy ich zatem przechowywać w plastikowych torebkach. Należy owinąć je luźno w papier pergaminowy tak, aby zapewnić obieg powietrza. W tym celu doskonale sprawdzi się papier do pieczenia, np. marki Jan Niezbędny. Jest on idealny do pakowania nie tylko serów, ale także wędliny i ciasta.

Optymalna temperatura do przechowywania serów dojrzewających to ok.  5°C, więc w lodówce trzymajmy je na niższych półkach. Najlepiej w bliskości produktów zawierających wilgoć, jak na przykład warzywa. Dzięki temu ser będzie wolniej wysychał.

Pamiętajmy także, że sery podajemy zawsze w temperaturze pokojowej. Powinniśmy je zatem wyjąć z lodówki na min. 30 min przed podaniem – nabiorą wtedy pełnego aromatu i smaku.

Fot. Jan Niezbędny
IP



Polecane
Facebook
 
COUNT:32