Ten przepis to klasyk, ale w tej wersji z pewnością zaskoczy niejednego łasucha. Sprawdź!
Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie z zimą? Z pewnością śnieg! Zamiast czekać na zimny puch za oknem, zrób go samodzielnie w swojej kuchni. Jeśli chcesz, żeby brownie wyglądało, jak przysypane śniegiem, to przed pieczeniem posyp je dużą ilością cukru pudru.
Gdy ciasto popęka, stworzy razem z białym cukrem pudrem piękny efekt. Pamiętaj, że brownie w takiej wersji jest bardzo słodkie, dlatego warto wcześniej zredukować ilość cukru w cieście lub zamiast mlecznej, sięgnąć po czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel.
Sprawdź, jak przygotować takie brownie tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.
Czy lukier może zastąpić śnieg? Z pewnością tak! Zadbaj tylko o to, żeby był śnieżnobiały. Najlepiej sprawdzi się lukier królewski wykonany własnoręcznie z białek i cukru.
Wylej go na ciasto, a następnie posyp ciasto jadalnymi dekoracjami, np. płatkami śniegu. Dobrym pomysłem jest także wykonanie z lukru małych gwiazdeczek. W tym celu przełóż masę do rękawa cukierniczego. Za pomocą cienkiej końcówki stwórz piękne wzory na swoim brownie.
Polewa z białej czekolady świetnie sprawdza się w formie zimowych dekoracji. Możesz ją wylać na ciasto, tak jak lukier, lub zrobić z niej słodkie dekoracje. Przełóż krem do rękawa cukierniczego, a następnie na pergaminie stwórz niewielkie płatki śniegu. Jeśli masz problem z wykonaniem idealnych wzorów, to narysuj je najpierw na kartce grubym markerem, a następnie szablon włóż pod pergamin i rysuj czekoladą doskonałe płatki. Aby zastygły, włóż przygotowane dekoracje do lodówki na kilka minut.
Przygotowanie brownie w zimowej odsłonie wymaga kreatywnego podejścia. Baw się i eksperymentuj, a z pewnością stworzysz coś niepowtarzalnego!
Fot. Materiały zewnętrzne