Jak przygotować idealną zupę krem – praktyczne wskazówki

Opublikowano: 2016-04-05
Praktyczne wskazówki w przygotowaniu zupy kremu.
Zupa krem idealnie wydobywa smak warzyw, wzmacnia mięsne nuty lub aromat dodanych przypraw.

Zupa pomidorowa, marchewkowa, krem z dyni, gazpacho z papryki, krem pieczarkowy – przepisy na tego typu zupy to studnia bez dna. Ograniczają cię jedynie własne kubki smakow.

Zupa krem idealnie wydobywa smak warzyw, wzmacnia mięsne nuty lub aromat dodanych przypraw. Zupa pomidorowa, marchewkowa, krem z dyni, gazpacho z papryki, krem pieczarkowy – przepisy na tego typu to morze możliwości kulinarnych.

Sezon letni jest szczególnie przyjazny zupożercom. Na targach znajdziemy mnóstwo świeżych, kolorowych, pięknych warzyw, którymi zajadamy się m.in. w postaci aksamitnych kremowych chłodników. Na szczęście zimą również możemy się cieszyć miską gorącej, gęstej zupy. Z pomocą przychodzą nam strączki. A wśród nich te najlepsze na kremy, czyli: soczewica, soja, fasola czerwona, biała, żółty groszek łuskany, fasola mung oraz ciecierzyca.

Aby krem był kremowy i smaczny – kilka porad
Przed zagotowaniem warzywa warto najpierw nieco poddusić na odrobinie oleju np. rzepakowego a po około 10 minutach zalać wodą i ugotować. Ich smak będzie wyrazistszy.

Zupy z warzyw, które mają skórki – takich jak pomidory czy papryka – po ugotowaniu przecierajmy, by kłopotliwe skórki zostały na sitku. Warzywa można też sparzyć i obrać przed gotowaniem.

Warzywa zawierające włókna, takie jak seler naciowy, korzeń pietruszki, por oraz imbir przed dodaniem do zupy najlepiej pokroić w drobną kostkę. W ten sposób wszystkie niteczki przecinamy na mniejsze fragmenty, które dużo łatwiej się zblendują. Jeżeli ten zabieg na niewiele się zdał taką zupę najlepiej przetrzeć przez sitko. Do gotowania zamykajmy przyprawy (np. liście laurowe) w materiałowym, specjalnym woreczku lub używajmy ich mielonych wersji.

Chrupiące dodatki do zup kremów to najczęściej grzanki i groszek ptysiowy. Pamiętaj by nie wsypywać ich do garnka a podać na stół w osobnej miseczce lub koszyczku, tak aby każdy mógł sobie nałożyć pożądaną porcję. Niektórzy lubią chrupiące a inni nasączone zupą grzanki. Wspaniale sprawdza się w tej roli również upieczona w piekarniku (wcześniej ugotowana) cieciorka. Zupę można również podać posypaną startym serem, surowymi warzywami, zieleniną, przyprawami lub kleksem śmietany.

Fot. przepisy.pl
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15