Jak przygotować zupę chrzanową?

Opublikowano: 2019-04-19
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami - przepis.
Może odejść od tradycji i zamiast żurku podać w wielkanocny poranek zupę chrzanową.

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami

Składniki

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego, z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty czosnku, granulowanego
  • 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
  • 2 szczypty natki pietruszki, suszonej
  • 2 szczypty bazylii, suszonej
  • 2 szczypty kolendry, mielonej
  • 2 szczypty majeranku, suszonego
  • 2 szczypty tymianku, suszonego
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 1 łyżeczka chrzanu, tartego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • olej, do natłuszczenia dłoni

Chrzanowa zupa krem

  • 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 150 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • olej, do natłuszczenia koszyczka
  • 1 awokado, dojrzałe, miękkie, pokrojone na kawałki
  • 0.5-1 łyżeczka soli
  • 0.25-0.5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g chrzanu, tartego

Przygotowanie

Pulpety

  1. Do naczynia miksującego włożyć mięso, dodać jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę, natkę pietruszki, bazylię, kolendrę, majeranek, tymianek, chili, chrzan i musztardę, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Dłonie natłuścić olejem, z masy formować pulpety (Ø 3 cm). Pulpety ułożyć na półmisku, odstawić do lodówki.

Chrzanowa zupa krem

  1. Do naczynia miksującego włożyć por, korzeń pietruszki, czosnek i seler naciowy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić 6 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, włożyć natłuszczony olejem koszyczek, umieścić w nim przygotowane wcześniej pulpety, gotować 30 min/95°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek z pulpetami przy pomocy kopystki, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać awokado, sól, pieprz, śmietanę i chrzan, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do wazy, przełożyć do niej pulpety, delikatnie wymieszać.
  5. Chrzanową zupę krem z awokado i pulpetami podawać na ciepło jako danie główne.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15